DR Kongo: Pobunjenici zauzeli još jedan grad

Posljednje borbe su primorale više od 7.000 osoba da napuste svoje kuće i dođu u već prepuni kamp za raseljene (EPA)

Pobunjenici u Demokratskoj Republici Kongo zauzeli su još jedan grad nakon sukoba s Vladinim snagama, koje su imale podršku helikoptera mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN).

Glasnogovornik mirovnih snaga UN-a kazao je kako su pobunjenici grupe M23 tokom subote zauzeli grad Kimbub u provinciji North Kivu.

Kimbub je svega oko 25 kilometara sjeverno od Gome, prijestonice provincije, a nakon pada ovog grada povećali su se strahovi da pobunjeničke snage napreduju ka glavnom grad naftom bogate regije, s ciljem da i njega preuzmu u svoju kontrolu.

Pobjeda pobunjenika uslijedila je nakon zahtjeva Vijeća sigurnosti UN-a za okončanje strane podrške borcima.

Zvanična Kinshasa, međutim, iznijela je nove optužbe protiv sjevernog susjeda Ruande, kazavši da ova država podržava pobunjeničke snage.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon apelirao je na predsjednika Ruande Paula Kagamea da “iskoristi svoj utjecaj na M23” kako bi se okončala pobuna, izjavio je Herve Ladsous, šef mirovnih snaga UN-a u DR Kongu.

Ruanda je negirala izvještaj međunarodnih eksperta da podržava pobunjenike.

Zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a

Ladsous je kazao kako UN ne može potvrditi da li Ruanda pomaže novu ofanzivu pobunjenika, ali je rekao novinarima kako su snage M23 “dobro opremljene i odlično snabdjevene”.

U subotnjem zahtjevu Vijeća sigurnosti se zahtijeva okončanje napredovanja M23 te se navodi da “bilo kakva vanjska pomoć i dostava opreme pobunjenicima mora odmah prestati”.

Zaprijećeno je novim sankcijama protiv lidera grupe i onima koji krše sankcije UN-a i embargo na dostavu oružja.

Posljednje borbe su primorale više od 7.000 osoba da napuste svoje kuće i dođu u već prepuni kamp za raseljene Kanyarucinya, desetak kilometara od Gome.

Vojska DR Konga je u nedjelju objavila kako su borbe između njenih i snaga pobunjenika već stigle do izbjegličkog kampa.

“Okršaji se sada vode u kampu Kanyarucinya. Neprijatelj je probio desnu stranu odbrane i raseljeni su napustili kamp i trenutno se nalaze u gradu Gomi”, pukovnih vojne obavještajne službe je kazao za AFP.

Ove borbe su posljednje u seriji ovosedmičnih sukoba između vojske i pobunjeničke grupe M23, koju čine pripadnici etničke grupe Tutsi.

Borbe kod kampa

Dok strane krive jedna drugu za novo nasilje, mirovna misija UN-a MONUSCO navodi kako je M23 pokrenula ofanzivu s teškim oružjem rano u subotu.

Zbog toga je UN poslao svoje snage da zaštite civile.

“U sklopu akcije, 10 misija su obavili borbeni helikopteri MONUSCO-a”, navodi se u saopćenju mirovnih snaga.

“MONUSCO snažno osuđuje obnovu neprijateljstava. Pozivamo grupu M23 da odmah zaustavi napade koji su izazvali raspad već osjetljive sigurnosti i humanitarnu krizu.”

Borbeni helikopteri, koje je dostavila Ukrajina, bili su već u petak u stanju pripravnosti, nakon što su pobunjenici napali vojsku sjeverno od Gome.

Iz MONUSCO-a navode kako su se posljednje borbe desile pet kilometara od izbjegličkog kampa Kanyarucinya, gdje se nalazilo između 60.000 i 80.000 raseljenih osoba.

Glasnogovornik mirovne misije je kazao kako vojska DR Konga i vojnici MONUSCO-a “pokušavaju zaustaviti mogući napredak M23 ka Gomi kod Kibatija”, mjesta koje je oko 20 kilometara sjeverno od provincijske prijestonice.

Ovo su najteži sukobi od jula, kada su posljednji put korišteni helikopteri UN-a protiv pobunjenika.

Izvor: Agencije