Dragan Bursać nominovan za European Press Prize 2018.

Bursać je dugogodišnji kolumnist portala Al Jazeere Balkans (Facebook)

Kolumnist portala Al Jazeere Balkans Dragan Bursać ušao je u najuži izbor za dobijanje nagrade European Press Prize 2018. u kategoriji “Mišljenje (kolumne)”.

Ove godine na adresu European Press Prizea došlo je više prijedloga nego ikad, čime je čast učinjena autoru Bursaću još i veća.

“Zaista sam izuzetno ponosan, mislim da je ovo jedno veliko priznanje za cijeli tim”, poručio je Bursać.

Bursaćeve kolumne kojima je ušao u najuži izbor, što je samo po sebi izuzetno priznanje, objavljene su na portalu Al Jazeere Balkans, a potom preuzete i citirane na mnogim portalima i društvenim mrežama.

U najužu konkurenciju za nagradu ušao je njegov tekst Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica, koji je preveden i na engleski.

Prijetnje smrću

Zbog svog kritički intoniranog pisanja Bursać je često bio meta napada. Sredinom prošle godine, nakon objavljivanja teksta pod naslovom “Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?”, primio je ozbiljne prijetnje smrću.

U tekstu je iznio mišljenje o tada najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da će se skup održati 11. jula, na dan obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida.

Zbog svojih tekstova i javno izrečenih stavova više puta je suočen s prijetnjama smrću. Kaže da su “dvije krajnosti najgore što se čovjeku može desiti – ili da potpuno ogugla na te prijetnje, a mora ako hoće da radi, ili da upadne u paranoju”.

Nagrade European Press Prize dodjeljuju se u pet kategorija, a prošlogodišnji dobitnik u kategoriji “Mišljenje” jest irski kolumnist Fintan O'Toole.

O'Toole je nagradu dobio za seriju tekstova koje je napisao o Brexitu i objavio u Guardianu, The Irish Timesu Observeru.

U tekstovima je tematizovao pitanje britanskog napuštanja Evropske unije prije, tokom i nakon referenduma.

Ceremonija dodjele nagrada bit će održana 18. marta ove godine u Budimpešti.

Od 2014. godine, kada je Boris Dežulović dobio nagradu za kolumnu objavljenu u Globusu, Vukovar, grad spomenik, nijedan kolumnista/ca nisu ušli na shortlistu sa prostora bivše Jugoslavije, čime je ova nominacija kolumniste Al Jazeere Dragana Bursaća još značajnija.

Izvor: Al Jazeera