Dragan Paravinja zatražio izuzeće suda

Glavna rasprava na ponovljenom suđenju trajala kratko (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Na Županijskom sudu u Šibeniku počelo je ponovljeno suđenje Draganu Paravinji za pokušaj silovanja i ubojstvo maloljetne Antonije Bilić iz Krički pored Drniša.

No, glavna rasprava ubrzo je prekinuta jer je Paravinja zatražio izuzeće sudaca. O njegovom zahtjevu sada mora odlučivati Vrhovni sud, pojasnio je za Al Jazeeru Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji Bilić.

Ukinuta ranija presuda

Ljubičić smatra da Paravinjin zahtjev nije u skladu sa zakonom jer nije točno naveo za koje suce traži izuzeće niti je naveo razloge za izuzeće. 

Suđenje se ponavlja jer je Vrhovni sud u žalbenom postupku ukinuo presudu Šibenskog županijskog suda, kojom je Paravinja zbog spomenutih kaznenih djela te pokušaja silovanja još jedne djevojke osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina.

Vrhovni sud je smatrao kako u sudskom postupku nije dokazano da je Paravinja pokušao silovati Bilić, pa je onda ubio, budući da je jedini dokaz za to bio Paravinjin iskaz policiji u bh. entitetu Republika Srpska, gdje je uhićen nakon kratkog bijega.

Prvostupanjska presuda je ukinuta i vraćena na ponovno suđenje, rekao je nakon odluke Vrhovnog suda glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.

Pogrešno utvrđeno činjenično stanje

“Ukinuta je zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i to na okolnosti je li dokazano da je bilo pokušaja silovanja ili nije, a to je u izravnoj vezi s time radi li se o teškom ili ‘običnom’ ubojstvu”, pojasnio je Ivić.

U vezi sa slučajem pokušaja silovanja još jedne djevojke, odlukom Vrhovnog suda kazna je Paravinji preinačena s pet na četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Županijski sud u Šibeniku je u listopadu 2012. godine nepravomoćno osudio Paravinju na 40 godina zatvora.

Za pokušaj silovanja Antonije Bilić osuđen je na šest godina, za teško ubojstvo na 35 godina, a za pokušaj silovanja autostoperice M. D. na još pet godina, što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Ušla u kamion i nestala

Posmrtni ostaci Antonije Bilić pronađeni su u studenom iste godine u hrvatskom mjestu Modruš kod Josipdola u Karlovačkoj županiji.

Antonija Bilić je nestala 7. lipnja 2011. godine kada je, autostopirajući u Drnišu, ušla u kamion Paravinje.

Za njom je od tada bila provedena opsežna i dugotrajna potraga koja je koštala 330.000 eura.

DNK analiza je provedena u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. Stručnjaci su izolirali DNK koji se podudara s DNK-om članova obitelji Bilić.

Izvor: Agencije