Dragan Vikić i drugi negirali krivicu

Prema navodima prvostepene presude, optuženi su zatočene Bošnjake držali u nehumanim uvjetima (Anadolija)

U Sudu Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je održano ročište za izjašnjenje o krivici bivšeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Dragana Vikića i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jusufa Pušine te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića (ranije se zvao Senaid Čavčić) za ratne zločine u Velikom parku u Sarajevu, a koji su se izjasnili da nisu krivi.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 13. januara 2017. optužnicu koja Vikića, Pušinu, Uzunovića i Čovčića tereti za ratni zločin nad osam pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Uzunović i Čovčić optuženi su u aprilu 1992. da su tokom rata između pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i jedinica teritorijalne odbrane te rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu Vojske Republike Srpske stacioniranih u kasarni u Lukavici, zajedno s njima poznatim pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima rezervnog sastava, u Sarajevu počinili ubistva zarobljenih pripadnika Vojske RS-a.

Vikić i Pušina terete se da su, kao nadređene osobe, znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva osam ratnih zarobljenika te da su propustili to spriječiti, odnosno preduzeti nužne i razumne mjere da počinioci krivičnog djela budu kažnjeni.

Suđenje u ovom predmetu bit će zakazano u zakonski predviđenom roku.

Vikić: ‘Nemam veze sa zločinom’

Ranije je Vikić kazao da je spreman ponovno se braniti.

“Ja sam imao neka druga saznanja o tom zločinu, ali njih za sada niko ne pominje”, kazao je Vikić.

Dodaje da se zločin u sarajevskom Velikom parku definitivno desio, ali da nije imao nikakve veze s jedinicom kojom je on komandirao niti s njim lično.

“Moja jedinica i ja te ljude nismo zarobljavali niti ih vodili bilo gdje niti bilo šta. Ali, eto, vidjet ćemo”, rekao je.

Vikić je kazao i da je zločin trebalo procesuirati ranije, ali da, kako kaže, nekome nije bilo u interesu da se to uradi.

“Ne da je moglo nego je i trebalo to ranije procesuirati. Ali, eto, Bože moj, branit ćemo se ponovo. Moje ruke i ruke mojih ljudi kojima sam ja komandovao su čiste”, poručio je Vikić.

Izvor: Agencije