Dragoslav Kosmajac pušten iz policije u Kotoru

Dragoslav Kosmajac je na razgovor priveden kao sigurnosno interesantna osoba (Arhiva)

Beograđanin Dragoslav Kosmajac (61), koga je premijer Srbije Aleksandar Vučić označio kao glavnog srbijanskog narkobosa, nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru zbog sumnje da je falsificirao isprave, pušten je iz policije.

Kako javljaju podgoričke Vijesti, sa papirom preko lica napustio je kotorsku policijsku stanicu, u koju je prebačen iz tužilaštva, a sa njim su bile supruga i još jedna mlađa ženska osoba.

“Ovo je medijski linč naše porodice, naše dece… Molim vas, ostavite nas na miru”, poručila je predstavnicima medija Kosmajčeva supruga i ušla u vozilo Volkswagen Golf beogradskih registarskih oznaka, kojim su se sve troje udaljili.

Kosmajac je priveden u ponedjeljak navečer na informativni razgovor u kotorsku policiju.

“On je na informativnom razgovoru, a očekuje se da po našoj naredbi napusti Crnu Goru”, rečeno je ranije Vijestima u Upravi policije.

Kosmajac, kojeg je premijer Srbije Aleksandar Vučić označio glavnim regionalnim narkodilerom, u ponedjeljak je ušao legalno u Crnu Goru, ali su ga u policiji odlučili pozvati u Kotor i saslušati u svojstvu građanina.

Na razgovor je priveden kao “sigurnosno interesantna osoba”.

Međunarodna potjernica

Izvori Vijesti saopćili su kako je Kosmajac, nakon dolaska na Crnogorsko primorje, namjeravao otići u svoju luksuznu kuću u mjestu Strp, između Risna i Morinja, gdje je dva dana boravio i sredinom juna.

“Za njim nije raspisana međunarodna potjernica. Nisu je raspisali ni Interpol Srbije ni bilo koje druge države. Zbog toga nije ni bilo osnova za njegovo hapšenje”, potvrdio je izvor Vijesti.

Vučić je prošlog mjeseca za Kosmajca kazao i da je “bog i batina” te da je sarađivao s mnogima u policijama i službama u regiji.

U “bijeloj knjizi” MUP-a Srbije iz 2001. godine spominjan je kao jedan od najznačajnijih trgovaca drogom, a mediji iz Srbije navode kako je povezan s međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi.

Također su mediji iz Srbije objavili kako su njegovo ime spominjali i svjedoci saradnici i optuženi u postupcima protiv “Zemunskog klana”, imenujući ga kao osobu od koje su pripadnici tog kriminalnog klana nabavljali drogu.

Veze sa Šarićem

Navodno je povezan s međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi i ima uhodani kanal za krijumčarenje kokaina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje zapadne Evrope.

A blizak je, navodno, i s optuženim narkobosom iz Pljevalja Darkom Šarićem.

Lazar Kosmajac (24), sin Dragoslava Kosmajca, uhapšen je 23. juna u Herceg Novom, kada je pokušao pobjeći saobraćajnoj patroli koja ga je tada pokušala zaustaviti.

Nakon zatvorske kazne, mlađi Kosmajac je napustio Crnu Goru.

Prošlog mjeseca je Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovačke saopćilo da je slovački pasoš Dragoslava Kosmajca proglašen nevažećim, dok su mediji u Bosni i Hercegovini istovremeno objavili da Kosmajac posjeduje i bh. državljanstvo.

Izvor: Agencije