Drama ‘Sedam’ u Skupštini Srbije

U Skupštini Srbije odigrana je drama Sedam koja je bazirana na životnim pričama sedam aktivistkinja za ženska prava, uoči 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Aplauz za  glumice, voditeljke i borce za prava žena.

Tekst drame su svjedočenja žena koje su godinama trpjele nasilje u prodici. Potresne priče dolaze iz Afganistana, Pakistana, Nigerije, Rusije, Irske, i Gvatemale. Čitale su za studente, aktiviste u sali Skupštine Srbije, jer je najmanje bilo poslanika.

Aida Ćorović iz nevladine organizacije Urban čitala je tekst žene iz Pakistana. Kaže da je za nju to bilo vrlo emotivno i da je drama kao štafeta koja mora da se prenosi iz zemlje u zemlju.

“Mislim da smo mi na neki način dužne da tu štafetu šaljemo dalje, da je prenosimo u ruke nekih drugih žena i da na taj način je od ključne važnosti da podstaknemo neke žene da progovore o svojim problemima o svojim mukama o nasllju koje one podnose.”

Nasilje nad ženama u Srbiji spada pod krivično djelo nasilje u porodici, a svaka druga žena u Srbiji doživjela je neku vrstu nasilja u porodici.

Nerazumijevanje u društvu

Njihove potresne priče i dalje nailaze na nerazumijevanje u sistemu i društvu, kažu u Inicijativi mladih za ljudska prava.

Danijela Ranković, koordinatorka projekta Sedam, kaže: “Nasilje nad ženama ne smemo da posmatramo kao privatnu stvar jedne žene, jedne porodice, jer on često izlazi iz tih okvira, ulazi u škole, vidimo ga u institucijama i na ulicama. Samo ove godine do danas 41 žena je ubijena samo zato što je žena.”

Scensko čitanje dramskog teksta osmislila je nagrađivana dramska spisateljica i glumica Heda Krauc iz Švedske. Drama će imati i turneju po regionu.

“Posle Beograda, drama Sedam biće pročitana i u Novom Sadu, Nišu i Novom Pozaru. Tekst drame do sada je čulo preko dvadeset hiljada ljudi u preko dvadeset zemalja sveta”, izvještava Đorđe Kostić. 

Izvor: Al Jazeera