Draža Mihailović uskoro zvanično mrtav

Draža Mihailović, komandant jugoslovenske kraljevske vojske u Drugom svjetskom ratu, uskoro će i zvanično biti proglašen mrtvim, utvrđeno je u toku procesa na Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Rješenje o smrti omogućit će da se proces rehabilitacije Draže Mihailovića nastavi. Zbog izdaje i ratnih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, Mihailović je 1946. godine osuđen na smrt streljanjem.

“Dvadesetak okupljenih desničara čekalo je i zvaničnu potvrdu da je Draža Mihailović mrtav. Ta informacija ubrzo je stigla”, izvijestio je iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Završen proces

Proces pred Osnovnim sudom je završen, a utvrđeno je da Draža više nije među živima. Rješenje o tome sada treba postatio i zvanično. To je potvrdio i njegov punomoćnik u postupku rehabilitacije.

„Dobićemo rešenje kojim se utvrđuje 17. juli 1946. godine kao datum smrti, to je sada već pitanje dana“, kazao je Zoran Živanović, advokat u postupku rehabilitacije.

Ovakvu odluku Sud je donio na osnovu već postojeće presude, napisa u tadašnjim medijima i nalaza državne Komisije za utvrđivanje tajnih grobnica.

Pristalice Draže pozdravile su odluku Suda, uz opasku da su oni odavno znali da je mrtav.

„Ovo je samo još jedan od pokazatelja, korak u daljem postupku i nadamo se konačnoj rehabilitaciji našeg besmrtnog generala Draže Mihailovića“, poručio je  Bratislav Živković, predsjednik četničkog pokreta.

Pred Višim sudom u Beogradu više od godinu dana vodi se postupak za rehabilitaciju Mihailovića. Do sada ni predlagači rehabilitacije, ni Sud nisu uspjeli pribaviti dokaz o njegovoj smrti.

Posljednji postupak, u martu ove godine, pratile su čarke mladih komunista i ultradesničara.

Rješenje o smrti Mihailovića trebalo bi stići u Viši sud do osmog oktobra kako bi se proces rehabilitacije nastavio.

Odluka da se neko proglasi mrtvim poslije 119 godina od rođenja, za historičare je neozbiljna. Tako nešto, kako kažu, samo pokazuje kakva je situacija u pravosuđu Srbije.

Jedini trag

„Meni nije najjasnije čemu to služi, ali verovatno je to neka pravna procedura koja je neophodna za proces rehabilitiacije“, rekao je Kosta Nikolić, istoričar.

Jedini trag o Mihailovićevoj smrti, koji su sudu dostavili predlagači, bio je izvještaj lista Borba koji je 18. jula 46-te objavio da je nad Dražom izvršena smrtna kazna streljanjem”, javio je Kostić.

Mrtvom se u Srbiji proglašava osoba o kojoj nije bilo nikakvih vijesti posljednjih pet godina, a od čijeg rođenja je prošlo više od 70 godina. Između ostalih, umrlom se proglašava i osoba koja je nestala u toku rata, a o čijem se životu ništa ne zna godinu dana po završetku dejstava.

Izvor: Al Jazeera