Drecun: Auto je pogrešan trag u istrazi ubistva Ivanovića

Vlasti u Prištini odbile su da se srbijanski organi uključe u istragu o ubistvu Ivanovića (EPA)

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je automobil pronađen blizu mjesta ubistva Olivera Ivanovića pogrešan trag, koji, kako kaže, treba zavarati dok odgovorni ne sakriju ključne stvari. 

Prema njegovim riječima, istragu možda treba usmjeriti prema predsjedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseliju i premijeru Ramushu Haradinaju, koji su odmah odbili da se srbijanski organi uključe u istragu, dok je, kako kaže, Hashim Thaçi u razgovoru s Aleksandrom Vučićem izrazio spremnost da se organi Srbije uključe.

“Da li možda istragu treba usmeriti prema Veseljiju i Haradinaju? Ne kao organizatorima, ali kao nekima koji hoće da sakriju šta se desilo i da istragu usmere u pogrešnom pravcu”, smatra Drecun, prenosi agencija Tanjug.

‘Profesionalno ubistvo’

“Ovo ubistvo je urađeno profesionalno. Nema tragova, čak i kamere koje su snimale snimile su izvršioce pod maskama. Ostavljen je samo jedan pogrešan trag, koji treba da nas zavara dok oni ne sakriju ključne stvari, a taj pogrešan trag je automobil”, smatra Drecun.

Imajući u vidu izvještaj State Departmenta, koji je nekoliko dana prije ubistva Ivanovića izdao saopćenje svojim turistima o mogućim nemirima na sjeveru Kosova, Drecun kaže da, ako Washington zaista želi doprinijeti rasvjetljavanju ubistva, ne mora nuditi pomoć FBI-a, već Beogradu dati obavještajna saznanja na osnovu kojih je napravljena procjena State Departmenta.

“Napravljena procena State Departmenta možda može dovesti do onih koji su ubili Olivera Ivanovića”, ističe Drecun.

Dalje navodi da bi Srbija mogla tražiti i od Londona njihova saznanja i podsjeća da je posljednjih mjeseci primijećeno pojačano prisustvo Britanske specijalne službe, posebno na sjeveru Kosova.

Izvor: Agencije