Drevni somalski grad umire bez pirata

Broj piratskih napada uz obale istočne Afrike znatno je opao zahvaljujući međunarodnim naporima.

Više od 1.000 somalskih pirata trenutno služi kaznu u stranim zatvorima. Članovi njihovih porodica žale se da žive u oskudici jer su pirati uglavnom bili jedini hranitelji u svojim porodicama.

Eyl je bila svjetska prijestolnica piratstva. Uz prelijepe pješčane plaže bili su usidreni oteti brodovi. Piratstvo je bilo i glavni izvor prihoda za ovaj drevni grad koji je sada gotovo napušten.

Restorani koje su posjećivali pirati, pregovarači i posrednici pri plaćanju otkupnine sada su prazni.

Stanovnici kažu da su zlatna vremena prošla i da gotovo cijeli grad jedva preživljava. Među njima su prodavači kata, lakog narkotika koji Somalijci vole žvakati. Od kada nema njihovih glavnih mušterija – pirata, posao slabo ide.

„Kilogram kata nekada je koštao 15 dolara. Zatim su došli pirati i cijena je porasla na 50. To je bio dobar period. Više ih nema, a stanovnici ne mogu priuštiti kat“, govori prodavač Abdiaziz Ahmed.

Prisustvo pirata možda je bilo dobro za neke u Eylu, ali ima i onih kojima je taj ilegalni posao uništio život, navodi Al Jazeerin novinar Hamza Mohamed koji se javio iz ovog somalskog grada.

Poginuli ili zatvoreni

„U proteklih devet godina, više od 200 mladića iz Eyla ovakvim čamcima je otimalo brodove zbog otkupnine. Njih 60 je poginulo. Porodice kažu da su ostali pirati u zatvorima izvan Somalije. Ti mladići su hranili svoje porodice koje su sada prepuštene same sebi“, kazao je.

Sin 80-godišnje Hawo Mohamed služi kaznu u zatvoru u Jemenu. Osuđen je zbog piratstva. Ona se svakog dana pokušava čuti s njim telefonom… Danas nije imala sreće.

„Prepušteni smo Božjoj milosti. Bolje smo živjeli kad je moj sin bio ovdje jer je brinuo o svima nama. Sada se stalno pitamo šta je s njim. Znamo da nije na dobrom mjestu“, govori ona.

Članovi porodica pirata zatvorenih u inozemstvu očajnički žele da se oni vrate kući. Ali gradonačelnik Muse Osman to ne želi.

„Kad su bili ovdje, cijeli grad je snosio posljedice. Zbog njih je sigurnosna situacija bila loša, uništavali su lokalnu kulturu, broj pljački je porastao, donijeli su alkohol i prostituciju. Našem gradu je bolje bez njih“, kategoričan je.

Eyl se pokušava oporaviti i krenuti naprijed, no mnogim njegovim stanovnicima, nestali i poginuli članovi porodica stalni su podsjetnik na prošlost.

Izvor: Al Jazeera