Drljača: Nemoguće povećati sve penzije u FBiH za 10 posto

Novi zakon uzdrmao bi redovnu isplatu penzija, kaže ministar (Fena)

Povećanje svih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine za deset posto i izmjene važećeg Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranja narušili bi stabilnost penzionog fonda, a prijedlozi nisu provodivi i zbog nedostatka novca u budžetu, rečeno je nakon današnje sjednice Vlade tog bh. entiteta, koja je razmatrala ove prijedloge.

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je kazao da su ovo prioriteti Vlade FBiH, ali da sada nema mogućnosti za realizaciju, javlja Fena.

“Prema podacima Federalnog zavoda PIO, nije moguće povećati ove penzije. Vlada je zaključila da će kroz novi zakon razmotriti mogućnosti rješenja kojim bi za deset posto bile povećane penzije ostvarene do 1998. godine, a penzije ostvarene od 1998. do 2007. godine, kao i ostale, u skladu s finansijskim mogućnostima FBiH”, rekao je Drljača.

S minimalnom penzijom od blizu 165 eura, veliki broj penzionera jedva preživljava, zbog čega su udruženja zaprijetila protestima. 

U vezi s izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH, a koje bi omogućile da više od 30.000 osoba ostvari pravo na penzioniranje, rekao je da bi značajno uzdrmale stabilnost penzionog fonda i stabilnost isplata.

Predstavnički dom FBiH  usvojio je, na prijedlog Kluba Socijaldemokratske partije (SDP), ove izmjena, a očekuje se usvajanje i u Domu naroda.

Drljača je najavio da će, ukoliko i ovaj dom usvoji prijedlog, tražiti provjeru procedure kod predlaganja.

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić je kazao da povećanje penzija i uvođenje novih 25.000 i više penzionera u sistem nisu mogući.

Osim što nema sredstava za to, rekao je da bi najniža penzija bila povećana za 30-ak KM [15 eura] a najviša za znatno veću cifru.

Za uvođenje penzionera iz 2015. i 2016. godine tvrdi da je potrebno oko 130 miliona KM [65 miliona eura] godišnje.

Broj penzionera u 2017. godini je 409.355, a da bi bila osigurana redovnost isplate penzija Federalni zavod PIO se zadužio kod komercijalnih banaka 74 miliona KM [37 miliona eura], te koristi pozajmicu od BH Pošte od 41 milion KM [20,5 miliona eura].

Klirinški dug za stabilizaciju fonda PIO

Istovremeno, Drljača je potvrdio da sredstva od klirinškog duga još nisu dospjela Federaciji te da joj pripada 58 posto od ukupnog iznosa od 125 miliona dolara.

“Naša ideja je da dobar dio tih sredstava ide na stabilizaciju Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a preostali dio na druge socijalne mjere i aktivnosti”, kazao je Drljača.

Na taj način, dodaje, dio novca bi se usmjerio na zaštitu socijalnih kategorija, što je jedna od prioritetnih aktivnosti.

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, potpisan je u martu ove godine, a na snagu je stupio u junu objavljivanjem u Službenim novinama BiH, čime su ispunjeni uvjeti za uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

Navedeni iznos će se dijeliti po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt tri posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije