Drogba: Nemamo iluzija da će biti lako

Drogba: Naravno da želimo osvojiti naslov prvaka kontinenta, ali to isto želi još 15 nacionalnih timova (AFP)

Nogometna reprezentacija Obale Slonovače nema iluzija o jednostavnom putu ka osvajanju Afričkog kupa nacija, izjavio je kapiten ove selekcije Didier Drogba nakon nervoznog otvaranja turnira i pobjede od 2:1 nad Togom u utorak.

„Naravno da želimo osvojiti naslov prvaka kontinenta, ali to isto želi još 15 nacionalnih timova“, kazao je Drogba novinarima na stadionu Royal Bafokeng Sports Palace u južnoafričkom gradu Rustenburg.

„Bit će veoma teško, kao danas. Protiv Toga je bilo teško i ono što sada mogu kazati je da ćemo dati sve od sebe u nastavku turnira.“

Peti put zaredom „Slonovi“ su veliki favoriti za osvajanje pobjedničkog trofeja na afričkom prvenstvu, ali su bili neuspješni u prethodna četiri pokušaja.

„Ljudi žele da pobijedimo na svim utakmicama, ali to nije moguće“, rekao je napadač.

„Ovo je, ipak, nogomet.“

Mnogo grešaka

On je istakao kako Obala Slonovače, najbolje plasirana reprezentacija na rang-listi Svjetske nogometne federacije (FIFA), nije podcijenila protivnika sa zapada Afrike.

„Bila je veoma nezgodna utakmica, ali to smo i očekivali. Togo je pružio žestok otpor, a i mi smo napravili mnogo grešaka i to je nešto što trebamo promijeniti u narednim utakmicama“, smatra nekadašnji prvotimac engleskog Chelseaja.

„Ipak, 2:1 je odličan rezultat, iako je bilo teško.“

Drogbu je selektor Obale Slonovače Sabri Lamouchi izveo iz igre 15 minuta prije kraja meča u kojem je malo prikazao.

Obala Slonovače će u narednim utakmicama grupne faze igrati protiv reprezentacija sa sjevera Afrike – Alžira i Tunisa.

„Slonovi“ su u dva navrata, u posljednja četiri izdanja Kupa nacija, bili drugoplasirani, na takmičenju 2008. godine bili su polufinalisti, dok su 2010. godine eliminirani u četvrtini finala.

Izvor: Agencije