Dronovi djelovali u Pakistanu, deseci žrtava

Pakistanski vojnici su u odvojenom napadu ubili šestericu pobunjenika u pokrajini Kiber (AP)

U napadu američke bespilotne letjelice u nedjelju su ubijena dvojica pobunjenika na sjeverozapadu Pakistana, objavili su dužnosnici nekoliko sati pošto su pakistanski borbeni avioni bombardirali talibanska skrovišta u tom području.

Bespilotna letjelica ispalila je rakete na kompleks zgrada u plemenskom području Waziristan, uz granicu s Afganistanom, rekao je vojni dužnosnik, prenosi Hina.

Također u nedjelju, pakistanski avioni napali su skrovišta talibana u sjevernom Waziristanu, ubivši pritom 15 pobunjenika, saopćila je pakistanska vojska.

Uz to, pakistanski vojnici su u odvojenom napadu ubili šestericu pobunjenika u pokrajini Kiber, preko koje se opskrbljuju snage NATO-a u Afganistanu.

Pobunjenici povezani s Al-Kaidom i njihovi saveznici talibani deset godina kontrolirali su cijelo granično područje, iz kojeg su kretali u napade na međunarodne snage u Afganistanu.

Velika ofanziva vojske

No, pobjegli su kad je pakistanska vojska sredinom juna pokrenula veliku ofanzivu i od tada su u bijegu.

U međuvremenu je od eksplozije bombe u izbjegličkom naselju u Hangu, na sjeverozapadu Pakistana, poginulo osam, a povrijeđeno 17 osoba, izjavio je policijski zvaničnik Anwar Said Kundi.

Prema njegovim riječima, u izbjegličkom naselju smješteni su interno raseljena lica iz obližnje plemenske oblasti Orakzaj.

Kindi navodi da je bomba bila postavljena na motocikl i da je od eksplozije poginulo osam osoba, uključujući i troje djece.

Niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju.

Izvor: Agencije