Dronovi, roboti i sateliti na prvoj digitalnoj farmi u Srbiji

Na farmi su spojeni prošlost i budućnost, najsavremenije informacione tehnologije i poljoprivreda (Tanjug)

Digitalna farma u Krivaji, na kojoj se može vidjeti upotreba dronova, robota i satelita u poljoprivrednoj proizvodnji, prva je ovog tipa u regiji.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović obišao je ovu farmu i istakao da je poljoprivreda najveća razvojna šansa Srbije.

“Upotrebom digitalnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji postiže se optimizacija prinosa, koji u tradicionalnim uslovima mogu varirati dva do četiri puta i iz svakog dela zemljišta se izvlači maksimum. Manuelne aktivnosti se zamenjuju automatskim, smanjuje se potrošnja đubriva i pesticida, što je najveći trošak proizvođača, a uštede mogu biti i do 30 odsto”, rekao je on.

Popović je kazao da je ovo prva digitalna farma, a da je u planu otvaranje još takvih za povrtarstvo, vinogradarstvo i druge grane poljoprivrede.

Pored senzora koji određuju potrebe biljke za azotom, vlažnošću zemljišta i lista, predstavljeni su i inteligentni roboti za poljoprivredu, nazvani vojvođanskim imenima – “Lala” i “Sosa”.

EIB investira 200 miliona eura

Direktorka Evropske investicione banke za zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da je impresionirana postignućima Biosens instituta.

“U obnovu zgrade Instituta ulažemo 14 miliona evra, kako bi naučnici imali odgovarajuće uslove za rad. Oni su, sada vidimo, uspeli da spoje nemoguće – prošlost i budućnost, najsavremenije informacione tehnologije i poljoprivredu, koja je tradicionalna delatnost. Naša banka je do sada odredila 200 miliona evra za inovacije i nauku i sada nam Biosens dokazuje da ne treba da stanemo”, navela je ona.

Digitalna farma u Krivaji realizirana je sredstvima EIB-a, bespovratnim sredstvima Evropske unije i Vlade Srbije, a poljoprivrednicima pruža priliku da besplatno nauče više o mogućnostima koje im pružaju digitalizacija i nove tehnologije.

Izvor: Agencije