Dronovi u fokusu sajma sigurnosne opreme

Dronovi su u centru pažnje na svjetskom sajmu sigurnosne tehnologije u Tokiju.

Mnoge kompanije predstavile su svoja rješenja, a većina ih ima zajedničku karakteristiku – zasnivaju se na sistemima koji uključuju male bespilotne letjelice.

Na ovogodišnjem sajmu SEECAT, odnosno Sajmu specijalne opreme za nadzor i antiterorizam, 109 izlagača predstavit će svoja posljednja tehnološka rješenja.

Jedan od popularnih eksponata je montažni oklopni bunker, koji postaje sve popularniji među privatnim subjektima.

“Opremu za zaštitu smo uglavnom prodavali Vladi, ali odnedavno, zbog sve veće zabrinutosti u vezi sa terorizmom u Japanu, prišli su nam i privatni subjekti”, kaže Takanori Nishimura iz kompanije Mitsubishi Nagasaki Machinery.

Dronovi fotografirali Fukushimu

Međutim, najveću pažnju privukle su male bespilotne letjelice.

“Iz zraka smo uslikali nuklearno postrojenje u Fukushimi odmah nakon incidenta iz 2011. Vjerujemo da smo tada povećali interes javnosti za bespilotnim letjelicama u Japanu. Sada planiramo proširiti polje djelovanja na mjesta koja su nepristupačna ljudima, poput nadzora vulkanskih kratera ili slično”, kaže Daisuke Shimitzu iz firme Fuji Imvac.

Jedan proizvođač bespilotnih letjelica došao je čak iz Izraela kako bi predstavio svoj model, za koji tvrdi da je idealan za nadzor velikih područja, što bi Japanu bilo korisno tokom Olimpijskih igara 2020. u Tokiju.

“Na događajima poput Olimpijskih igara, ne želite nikakve rizike. Potreban vam je potpuni i neprekidni nadzor. Zato mislim da su ove male bespilotne letjelice idealne za nadzor velikih površina tokom dužeg perioda”, rekao je Doron Horesh iz kompanije Israel Aerospace Industries.

Organizatori očekuju da će ovogodišnji trodnevni sajam posjetiti blizu 14.000 ljudi, odnosno hiljadu više u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Al Jazeera