Druga presuda Haradinaju 29. novembra

Na kraju prvog suđenja, prema optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj je oslobođen krivice (EPA)

Druga prvostepena presuda Haškog tribunala (ICTY)  bivšim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju bit će izrečena 29. novembra, saopćeno je u ponedjeljak iz Tribunala u Hagu.

Haradinaj, Balaj i Brahimaj optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem zlostavljanja kosovskih Albanaca, Srba i Roma 1998. godine u logoru OVK-a u Jablanici.

Na kraju prvog suđenja, prema optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Balaj su oslobođeni krivice, dok je Brahimaj osuđen na šest godina, prenosi Srna.

Žalbeno vijeće je djelimično ukinulo tu presudu u julu 2010. godine i naložilo da se proces ponovi po šest tačaka optužnice koje se odnose na zločine u logoru Jablanica.

Dokazni postupak

Vijeće je tada zaključilo da je dokazni postupak optužbe bio završen prije vremena, odnosno prije nego što su saslušana dva svjedoka koja su odbijala dati iskaz.

Jedan od tih svjedoka, bivši pripadnik OVK-a Shefqet Kabashi, u ponovljenom procesu, započetom u augustu prošle godine, ponovo nije htio odgovarati na pitanja tužioca, plašeći se za svoju sigurnost, jer su ostali svjedoci zločina u Jablanici ubijeni ili su nestali.

Tužilac je u dokaze predao Kabashijev iskaz na suđenju u predmetu “Limaj i drugi”, kada je govorio o jablaničkim zločinima.

Pretresno vijeće je u presudi od 2008. godine navelo da se suđenje odvijalo u atmosferi straha za svjedoke.

Tužilac je u završnoj riječi tražio kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane zatražile oslobađajuće presude.

Izvor: Agencije