Druga visoka peć donosi 400 miliona dolara

Nakon četiri godine, u Željezari Smederevo puštena je u rad i druga visoka peć. U Vladi kažu da će pokretanje tog pogona budžetu Srbije donijeti direktnih 400 miliona dolara.

U Željezari radi više od 5.000 radnika, koje od februara vodi novi menadžment iz Holandije. Gvožđe iz visoke peći dva ponovo teče Željezarom, a ona je ugašena prije četiri godine, kada je američki US Steel izašao iz fabrike. Za 5.000 radnika radnika dobra vijest, ali ne i konačno rješenje.

“Nadamo se da će se konačno naći strateški partner za našu kompaniju, što će na duže staze obezbediti stabilno poslovanje naše firme, a to podrazumeva i stabilna primanja”, kazao je Bojan Martić, radnik Željezare.

Strateško partnerstvo

Stabilno poslovanje Željezare premijer Srbije Aleksandar Vučić vidi u kineskoj kompaniji HBIS, s kojom su pregovori o strateškom partnerstvu u početnoj fazi.

“Oni su zainteresovani da daju najmanje 300 miliona investicija za fabriku cevi, što bi značio novi život ne samo za Smederevo, već i za celu Srbiju”, rekao je on.

Holandski menadžment Željezaru je preuzeo nakon neuspjelih pregovora Vlade s američkim Esmarkom. Kažu, u prvom kvartalu 2015. godine izvezli su robu u vrijednosti 115 miliona eura, dok je bilans za cijelu prošlu godinu bio 200 miliona eura.

“Pokazali ste svima da ovu fabriku možete održati i da ona dobro radi. Odradili ste nevjerovatan posao”, zaključio je Peter Kamarasch, izvršni direktor menadžerskog tima HPK inžinjering.

Detalji ugovora – tajna

U Vladi tvrde da je Srbija prestala izdvajati subvencije za Željezaru i da se polako oporavlja pod vodstvom novog menadžmenta. No, kako su to Holanđani uspjeli – i dalje je tajna.

“Sedam meseci nakon što je holandska kompanija preuzela upravljanje Željezarom, javnosti su I dalje nepoznati detalji ugovora koji je ta kompanija potpisala sa Vladom Srbije. U Ministarstvu privrede kažu da će detalji tog ugovora do daljnjeg ostati poslovna tajna”, izvijestio je iz Smedereva  Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Željezara je prvi put prodata 2003. godine US Steelu, koji iz nje izlaze osam godina kasnije. Vlada je nakon toga otkupljuje za jedan dolar i raspisuje dva tendera, 2012. i 2014. godine. Problemi sa strateškim partnerom vezano za Željezaru nastaju zbog pada cijene gvožđa na svjetskom tržištu.

Izvor: Al Jazeera