Drulović: Cilj Srbije je proći u drugi krug Mundijala

Drulović smatra kako će se Hrvatska sigurno plasirati u drugi krug (EPA)

Nekadašnji vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Ljubinko Drulović izjavio je da je ova selekcija napravila veliki korak ka plasmanu u osminu finala 21. Svjetskog prvenstva trijumfom nad Kostarikom sa 1:0 u grupi E, ali i da joj tek slijede odlučujuće utakmice protiv Švajcarske u petak i Brazila, 27. juna.

On smatra da će se Hrvatska sigurno plasirati u drugi krug i da će njen plasman zavisiti i od toga ko će joj biti protivnici u nokaut-fazi Mundijala u Rusiji.

Bivši as Porta, sa kojim je osvojio pet uzastopnih šampionskih titula u Portugalu od sezone 1994/95. do sezone 1998/99, odigravši 225 utakmica i postigavši 40 golova, te reprezentativac SR Jugoslavije (38 nastupa, 3 gola) smatra da je Brazil glavni favorit za osvajanje šeste titule svjetskog prvaka ako bude igrao u skladu sa kvalitetom igračkog kadra koji posjeduje.

Osim Mundijala, 49-godišnji Drulović u intervjuu za Al Jazeeru govorio je i o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, ostalim selekcijama iz regiona, beogradskom Partizanu, čiji je bio igrač i trener, osvajanju naslova evropskog prvaka na klupi omladinske reprezentacije Srbije 2013. godine, ponudi bh. premijerligaša Tuzla City (doskora Sloga iz Siminog Hana), te kvalitetu prvenstva Srbije.

  • Očekujete li plasman Srbije u drugi krug Mundijala?

Srbija je pobijedivši Kostariku ostvarila veliki korak ka plasmanu u osminu finala. Ovo  je važna pobjeda pošto je Srbija tako skinula teret imperativa sa sebe, uz remi Brazila i Švajcarske, koji joj odgovara.

Željezničar veliki izazov za Krčmarevića

Našeg sagovornika Ljubinka Drulovića, koji poznaje fudbalske prilike u regionu, zamolili smo da prokomentariše izbor nekadašnjeg fudbalera Partizana i OFK Beograda Slobodana Krčmarevića za trenera sarajevskog Željezničara.

“Željezničar je renomirani klub koji ima velike ambicije, isto kao i Krčmarević u trenerskom poslu. Osvojio je Kup BiH prošle sezone, ali i izgubio prvenstvenu trku sa Zrinjskim za prvaka. Krčmarević želi osvojiti titulu sa Željezničarom i prije toga imati zapažen nastup u Evropi. Za njega bi bilo važno da dobro radi u Želji, koji će sa Zrinjskim i Sarajevom konkurisati za vrh tabele u Premijer ligi BiH.”

Mislim da joj tek slijede direktni dueli protiv Švajcarske i Brazila, koji će odlučivati o drugom krugu takmičenja. Biće to dvije teške utakmice, pogotovo protiv Švajcarske, koja ima igrače i trenera Vladimira Petkovića (nekadašnji fudbaler Sarajeva) sa naših prostora. Utakmica protiv Švajcarske biće agresivnija i življa, nego ona protiv Kostarike.

  • Kako biste prokomentarisali iznenađenja poput pobjede Meksika nad Njemačkom sa 1:0 i remija Brazila i Švajcarske, te Argentine protiv Islanda 1:1?

Meksiko je zasluženo pobijedio Njemačku, koja nije pokazala ono što su svi očekivali od nje. Očito je da Nijemci još nisu u pravoj formi i možda će biti bolji kako prvenstvo bude odmicalo. Neki igrači Njemačke su podbacili, dok Meksiko ima kvalitetan tim sastavljen od reprezentativaca koji igraju u evropskim timovima i poznaju njemačke igrače. Uvijek je lijepo gledati ekipu koja ima fantastičnu podršku navijača kao Meksiko, kojem je to pomoglo da trijumfuje i približi se osmini finala. Nijemci su podcijenili Meksikance, s obzirom na ubjedljiv trijumf sa 4:1 na Kupu konfederacija prošle godine kada su igrali sa kombinovanim sastavom.

Što se tiče Argentine, Lionel Messi je bio tragičar, promašio je penal za pobjedu protiv Islanda, koji nema previše respekta u mečevima sa favoritima. Zadovoljstvo je gledati Islanđane kako se bore za svaku loptu i zaslužili su bod protiv Argentine, ostvarivši izvanredan rezultat.

Brazil je igrao fenomenalno prvih 20 minuta protiv Švajcarske, ali je stao poslije vodećeg gola i nije bio opasan u preostalih 70-ak minuta. Primio je izjednačujući gol nakon faula protivničkog igrača, no sudijske greške se dešavaju. Želja Švajcarske da dobro otvori priču na SP-u krunisana je osvajanjem velikog boda koji im daje realne šanse da prođu dalje.

  • Koga smatrate favoritima za osvajanje zlatne medalje na Mundijalu?

Nekoliko je favorita – Španija, Brazil, Njemačka, jer bi trebala biti bolja nego na početku SP-a, Francuska i Belgija, koje imaju izuzetno kvalitetne igrače. Dosta toga će zavisiti od trenutne forme, kao i od toga ko će igrati protiv koga od osmine finala do kraja. Među ovim ekipama treba tražiti budućeg svjetskog prvaka, a prednost dajem Brazilu, ako bude igrao kako zna i može.

  • Ko bi mogao biti glavna zvijezda SP-a?

Cristiano Ronaldo je pokazao najviše u prvoj utakmici Portugala, postigavši hat-trick protiv Španije. Bilo je Ronaldo – Španija 3:3. Ronaldo je dokazao bezbroj puta da je svjetska klasa i uvijek ima ambiciju da bude najbolji.

Naslov svjetskog prvaka je jedini trofej koji mu nedostaje u briljantnoj karijeri i moguće je da obilježi šampionat svijeta pošto je veoma motivisan za igru. Francuz Antoine Griezmann i Belgijanac Eden Hazard imaju kapacitet da budu nosioci igre svojih reprezentacija i ključni igrači prvenstva.

  • Kakve su mogućnosti Hrvatske, čiji je najveći uspjeh treće mjesto na SP-u 1998. u Francuskoj?

Hrvatska će sigurno proći u drugi krug i zajedno sa Portugalom su kandidati za najviši plasman iz drugog plana. Hrvati koji posjeduju kvalitet daće maksimum da odu što dalje, a bitno je i s kim će se sastati u osmini finala i eventualno četvrtfinalu, kao i ‘moji’ Portugalci. Hrvatska može igrati protiv svakog.

  • Da li simpatišete aktuelnog evropskog prvaka Portugal, pošto ste igrali u Portu, Benfici, Gil Vicenteu?

Poslije Srbije navijam za Portugal, gdje sam igrao puno godina. Selektor Portugala Fernando Santos bio je moj trener tri godine u Portu i pokazao je vrhunsku klasu uspjesima sa ovim timom, te osvajanjem titule evropskog prvaka sa reprezentacijom, kada su je kritikovali zbog težeg prolaska prve faze takmičenja na Euru 2016.

Santos je iskusan trener i zna igrati na rezultat što je bitno na velikim takmičenjima, na kojima se i uz nešto slabiju igru može daleko dogurati. Predvođen Ronaldom, Portugal ima kompaktnu ekipu koja može pobijediti svakog protivnika. Sve je moguće u fudbalu, pa i da Portugal, koji je relativno mala zemlja, postane svjetski prvak.

  • Kako ocjenjujete kvalitet BiH, Makedonije, Slovenije, koju ste predvodili kao selektor 2015, i Crne Gore, koje nisu izborile plasman na najjaču svjetsku smotru u Rusiji?

Očekivao sam da se Bosna i Hercegovina plasira na SP, pošto ima ozbiljnu ekipu i fudbalere koji igraju u vrhunskim klubovima. Po kvaliteti nije slabija od Srbije i Hrvatske, ali su slabi rezultati u grupi razlog što nije prošla dalje i završila je iza drugoplasirane Grčke. Šteta je što nećemo gledati Edina Džeku i Miralema Pjanića na Mundijalu.

Crna Gora, Slovenija i Makedonija imaće bolju šansu za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. jer bi se i kao treće reprezentacije u grupnoj fazi kvalifikacija plasirale u baraž. Lakše je proći na Euro, nego na SP, kada se pojedinim timovima teško uključiti u borbu za prva dva mjesta. Sa ovako kvalitetnom ekipom za BiH bi bio neuspjeh da se ne plasira na EP jer ima potencijal za direktan plasman. Imaju novog selektora Roberta Prosinečkog, a s obzirom na postojeći igrački kadar, BiH može parirati svakoj reprezentaciji.

  • Kakve emocije doživljavate prisjećajući se osvajanja naslova evropskog šampiona sa omladinskom reprezentacijom Srbije, koju ste predvodili kao selektor 2013. godine u Litvaniji?

Igrajući za portugalske timove osvojio sam 14 trofeja, ali najdraža mi je zlatna medalja sa omladinskom selekcijom Srbije na Evropskom prvenstvu, što je bio prvi reprezentativni trofej za srpski fudbal. Da smo uradili izvanredan posao, dokaz je to što su neki igrači iz te generacije ostvarili vrhunske karijere kao Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić, koji će postati najskuplji fudbaler u istoriji Srbije.

U kadru na SP-u su takođe golman Predrag Rajković, Miloš Veljković iz Werdera, dok su pred odlazak u Rusiju sa spiska otpali Mijat Gaćinović i Nemanja Maksimović. Drago mi je da su šestorica iz zlatne generacije A reprezentativci i da državni tim može računati sa ovim igračima na dobre rezultate u narednom periodu. Osim toga, svi igraju u dobrim klubovima.

  • Šta trenutno radite i da li ste blizu trenerskog angažmana nakon što nije postignut dogovor sa Tuzlom City?

Gledam utakmice Svjetskog prvenstva. Imao sam ponuda i dosta razgovora, no ništa nije sigurno dok se ne potpiše ugovor. Bitno je da ambicije kluba budu da igra kvalitetan fudbal i ostvaruje dobre rezultate. Prioritet je inostranstvo, a pošto se uvijek pojave oni koji pokvare posao, bolje je ćutati dok se saradnja ne ozvaniči. Razgovarao sam sa predsjednikom Tuzla Citya Azmirom Husićem, a i od igrača sam saznao da su klupske ambicije visoke. Na kraju su se opredijelili za drugog trenera i želim im sve najbolje. Husić namjerava uraditi dobre stvari za klub, a tako i za Premijer ligu BiH.

  • Da li je protekla sezona uspješna za Partizan, koji je pobjednik Kupa Srbije i plasirao se u šesnaestinu finala Evropske lige, u kojoj je elimisan od češke Viktorije iz Plzena (1:1 kod kuće, 0:2 na gostovanju?

Sezona je bila uspješna za Partizan, koji je osvojio Kup i prezimio u Evropi. Viktorija se mogla proći, no teško je stalno pobjeđivati. Crvena zvezda je zasluženo osvojila titulu u prvenstvu. Vidim da se kritikuje trener Partizana Miroslav Đukić, no najlakše je kritikovati trenera. Činjenica je da većina novih igrača nisu opravdala očekivanja i nisu bila pojačanja.

Ne znam ko ih je dovodio i kakvu je ulogu Đukić imao u tome, no recimo najskuplji igrač Partizana u istoriji Suma je podbacio. Neki važni igrači koji su doprinijeli osvajanju titule prošle godine su prodati. Od Partizana se uvijek očekuje da se bori za titulu sa Zvezdom i šanse za njeno osvajanje biće podjednake u idućoj sezoni. To je najvažnije za navijače Partizana, koji traže da tim bude konkurentan sa Zvezdom.

  • Kakav je kvalitet šampionata Srbije?

Prvenstvo nije loše i izdvaja se pet-šest ekipa od ostatka lige koji se bori za opstanak i svaki bod im je važan. Kvalitet je bolji iz godine u godinu, a doprinos daju i kvalitetni igrači povratkom iz inostranstva. Vojvodina igra slabo zadnjih godina i liga bi bila zanimljivija kada bi se ona ili još neki tim uključili u borbu za titulu koju uvijek vode Partizan i Crvena zvezda.

  • Koji trofeji su najdraži u igračkoj karijeri?

Bio sam prvak sa Portom pet puta zaredom i taj rekord neće biti lako stići. U nedavno okončanoj sezoni Benfica je imala priliku da izjednači rekord Porta (postao novi šampion), no nije uspjela. Lijepo je bilo igrati u Portugalu i volio bih jednog dana raditi kao trener u portugalskom fudbalu.

Izvor: Al Jazeera