Društvene mreže: Ne zabranjujte muslimanima ulazak u SAD

Građani SAD-a ispred američkog suda protestiraju protiv zabrane ulaska muslimanima (Twitter / @americansunited)

Savezni žalbeni sud u Virginiji razmatra odluku nižeg suda kojom je administracija predsjednika Donalda Trumpa spriječena da obustavi izdavanje viza građanima šest muslimanskih država.

Žalba će pokušati da uvjeri sud da je zabrana ulaska u SAD za građane Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena motivirana razlozima nacionalne sigurnosti a ne religijom, javlja Associated Press.

Aktivisti za ljudska prava pokrenuli su niz protestnih šetnji protiv ponovnog uvođenja zabrane. Istovremeno, brojni korisnici društvenih mreža usprotivili su se Trumpovoj zabrani, pod hashtagom #NoMuslimBanEver.

Amnesty International pozvao je svoje aktiviste u Richmondu na protest protiv “zabrana i zidova”, u vrijeme dok Trumpova administracija pokušava ponovo uvesti zabranu.

“Mi smo zemlja koju su izgradili imigranti. Zabrana je užasna”, poručuje se u tweetu Američke unije za civilne slobode.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava pozvale su na “sedmicu otpora” Trumpovoj zabrani. Kako se navodi, okupljanja i manifestacije će trajati od 8. do 15. maja.

U martu je savezni sudija u državi Maryland presudio da religijski razlozi stoje iza odluke administracija o zabrani ulaska građanima šest većinski muslimanskih država i ukazao na Trumpova obećanja tokom kampanje da će muslimanima zabraniti ulazak u SAD.

Zastupnici Ministarstva pravde SAD su rekli da sud ne treba da uzima u obzir Trumpove izjave nego njegovu politiku za koju su rekli da je neophodna da bi se zemlja zaštitila od terorizma, a zemlje na koje se zabrana odnosi čine mali dio većinski muslimanskih zemalja u svijetu.

“Sud treba da se fokusira na zvanične akte, a ne na subjektivno viđenje nečijih motiva”, naveli su oni u podnesku sudu.

Protivnici zabrane, Američka unija građanskih sloboda i Nacionalni centar za imigracijski zakon, saopćili su da Trump želi da sud “ignorira brojne, javne i neoborive dokaze” da je zabrana uperena protiv muslimana.

Vjerovatno će proći više sedmica do donošenja odluke a čak i ako presuda bude u korist administracije, zabrana će i dalje biti blokirana zbog saslušanja pred drugim sudovima. Čitav slučaj će vjerovatno završiti na Vrhovnom sudu.

Izvor: Agencije