Društvene mreže: Zašto Trump komentariše izgled Brigitte Macron

Rukovanje Trumpa i Brigitte Macron podsjetilo je korisnike društvenih mreža na rukovanje američkog i francuskog predsjednika u maju (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je izgled Brigitte Macron, supruge francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, prilikom službene posjete Parizu, što je naišlo na oštre komentare na društvenim mrežama.

Na snimcima koje je francuska vlada objavila na Facebooku vidi se kako Trump, Macron te njihove supruge Melania Trump i Brigitte Macron, razgovaraju nakon posjete muzejima.

“U tako ste dobroj formi”, kaže Trump, okrećući se prema Brigitte Macron. “Ona je u tako dobroj formi”, ponavlja Trump francuskom predsjedniku, te se okreće ka prvoj dami Francuske i govori: “Lijepo”.

Korisnica Twittera Briana Morgan je napisala: “Ne mogu. Trump koji pilji u Brigitte Macron, govori joj u kakvoj je odličnoj formi, izbacio me iz cipela”.

Miss Myrtle je napisala: “Trump je zgrabio Brigitte Macron i rekao joj da je u odličnoj formi. Postoji li ijedan dan kad Donald Trump ne sramoti državu?”

Vijest o Trumpovom obraćanju Brigitte Macron prenijeli su i brojni svjetski mediji.

Ranije su korisnici društvenih mreža i mediji primijetili rukovanje predsjednika SAD-a i Brigitte Macron, po njegovom dolasku u Pariz sa suprugom Melanijom.

Podsjetili su na dugotrajno rukovanje Trumpa i francuskog predsjednika u maju na samitu G7 u Italiji, koje je tada bilo predmet brojnih komentara objavljenih na društvenim mrežama.

“Prijenos uživo. Trump je upravo snažno potegao ruku Brigitte Macron. Šta je ovom čovjeku?”, upitao je Arjun Sethi na Twitteru.

“Trumpova osveta za poniženje prilikom rukovanja s Macronom je pokušaj da istrgne ruku prve dame Francuske”, napisao je Don Moynihan.

U februaru, rukovanje Trumpa i japanskog premijera Shinza Abea, u trajanju od 19 sekundi, privuklo je pažnju javnosti.

U martu, Trump se odbio rukovati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Ovalnom uredu, uprkos molbama novinara i pitanju kancelarke.

Izvor: Al Jazeera i agencije