Oglasi

Društveni rat foto-filterima

Svojevrsna online borba u kojoj učestvuju 'veliki igrači' Facebook i Twitter dobila je novi front na Instagramu.
Društvene mreže se sve više ograničavaju rad stranih aplikacijaEPA

Piše: Sead Fadilpašić

Čini se da veoma stroga pravila koja Twitter svojim partnerima nameće već nekoliko mjeseci stvara više štete nego koristi, a od ponedjeljka, na Twitteru se više ne vide fotografije koje korisnici naprave putem Instagrama.

Nakon društvene mreže za profesionalce LinkedIna, koji je izgubio mogućnost sa svoje stranice slati Tweetove direktno na tu mikroblog platformu, sljedeća na listi bila je aplikacija za dodavanje filtera na fotografije - Instagram.

Prvi potez napravio je Twitter, kada je onemogućio korisnicima Instagrama da koriste njihov pretraživač za prijatelje.

Za krajnjeg korisnika

U međuvremenu je aplikaciju za obradu fotografija kupio i najveći Twitterov konkurent, Facebook.

Početkom decembra korisnici su primijetili da se fotografije koje su na Twitter postavljali kroz Instagram nepravilno prikazuju, a izvršni direktor Instagrama Kevin Systrom je rekao da ta aplikacija više ne podržava Cards metodu za prikaz slika na Twitteru.


Instagram ima oko 100 miliona korisnika, kaže
Zuckerberg [EPA]

Tada su fotografije bile smanjene i izrezane, ali su još uvijek stajale pored ispisanog teksta.

"Želimo preusmjeriti korisnike na mjesto gdje taj sadržaj doista živi. Gdje idete komunicirati s fotografijama Instagrama? Mi želimo da to bude Instagram.com, jer je to bolje iskustvo za krajnjeg korisnika", kazao je Systrom.

Nedugo nakon toga, podrška za Cards je u potpunosti ugašena te se fotografije sada ne prikazuju umanjene i izrezane, već samo u obliku poveznice koja korisnika preusmjerava na Instagram.com.

Twitterov odgovor

Twitter je ubrzo odgovorio stvaranjem vlastite aplikacije za postavljanje filtera na fotografije.

U ponedjeljak je objavljeno da je na Twitteru pušten set besplatnih filtera koje je razvila firma Aviary, a korisnici trenutno raspolažu sa osam različitih filtera, od "crno-bijeli" do "veseli".

Također su razvijene i opcije automatskog poboljšavanja kvaliteta slike, približavanja i podešavanja fokusa.

Instagramov odgovor je bio redizajniranje aplikacije za iOS, operativni sistem koji koriste iPhone, iPad i drugi Apple proizvodi, te dodavanje novih mogućnosti poput mrežnog pregleda.

Društvene mreže se sve više zaštitnički odnose prema vlastitoj platformi i sve manje sarađuju s drugima, dok konkurencija raste, kako za korisnike, tako i za oglašavanje.

Twitter je u posljednjih nekoliko mjeseci ograničio šta sve eksterne aplikacije mogu raditi, što se smatra pokušajem zadržavanja korisnika na njihovoj platformi.

Instagram je u početku sarađivao s Twitterom, ali je ta saradnja narušena kada ih je kupio Facebook.

Izvor: Al Jazeera