Država gradi stanove za rentanje i prodaju

Vlada Hrvatske je u hitnu zakonsku proceduru poslala izmjene Zakona o društvenopoticanoj stanogradnji.

Smanjuju se kamate na kredite za kupovinu tih stanova, pa će stan od 60 kvadratnih metara biti jeftiniji za gotovo 15.000 eura. Osim toga, država prvi put zakonom daje mogućnost iznajmljivanja državnog stana.

Država gradi u dva najveća grada – u Zagrebu 800 stanova, a u Splitu 700. Neće svi naći kupce, neki će dobiti podstanare.

Maja zna da podstanarski život nije lak. Za 50 kvadrata u Zagrebu s režijama plaća 450 eura, ali se za stambeni kredit ona i suprug nisu odlučili.

“Smatramo da nije pametno obvezati se na 40 godina plaćati kredit za koji ne znamo što će se s njim dogoditi za godinu, dvije, tri, pet… A da ne kažemo za 40 godina… Što pokazuje i ovo stanje, gledamo svaki dan vezano za švicarski franak”, kaže podstanarka Maja.

Dijelom zbog tih problema, ali i zbog skupog i nesređenog tržišta podstanarstva, država to pitanje želi urediti. Od 1.500 stanova koji se grade u Zagrebu i Splitu, u najam će dati između 460 i 600 stanova.

Cijena će biti tri eura po kvadratnom metru, što znači da će mjesečna najamnina biti 180 eura za stan od 60 kvadrata, dvostruko manje od prosječne cijene na tržištu.

Kriteriji za državne podstanare

“Mi gradimo stanove, ne prodajemo ih, dajemo ih u najam. Dakle, onaj tko uzima u najam stan ima sigurnost, ima jasno definirane uvjete i ima mogućnost, ako se predomisli u određenom času, tu nekretninu, odnosno taj stan i otkupiti”, kaže ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

A ako se predomisli, država će uplaćene najamnine priznati u cijenu stana. Interes za ovaj projekt je veliki.

U Ministarstvu su napravili probu i na lokaciji udaljenoj od centra Zagreba dvadesetak minuta za najam su prije godinu i po ponudili 70 stanova. 

“Tjedan dana smo otvorili listu i za 70 stanova smo dobili 700 zahtjeva. Nakon tjedan smo rekli ne primamo više zahtjeve. I sad smo odlučili u ovom zakonu otvoriti mogućnost da država kad gradi te nekretnine daje u najam”, kaže ministrica Mrak Taritaš.

Kriteriji za državne podstanare uskoro će biti utvrđeni posebnim pravilnikom. Krajem godine, kad se završe zgrade, uselit će i podstanari.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera