Država ih plaća, oni je tuže

Vijeće ministara nije utvrdilo osnovice plaća za 2010. i 2011. godinu

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Zaposlenici u pojedinim bh. institucijama podnijeli su Sudu Bosne i Hercegovine privatne tužbe protiv države, u kojima traže nadoknadu razlike plaća za protekle dvije i pol godine.

Oni u tužbama navode da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na nezakonit način smanjilo osnovicu plaće zaposlenicima u državnim institucijama za 27 konvertibilnih maraka mjesečno, počevši od jula 2009. godine.

Zvaničnici Suda Bosne i Hercegovine potvrdili su novinarima Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva da je država tužena po ovom osnovu, ali su kazali da ne raspolažu podacima o broju tužbi.

‘Ekonomska nestabilnost’

Advokat Mirsad Tatarević kaže da samo on zastupa 500 zaposlenika, te da su u tužbenim zahtjevima angažirane i druge kolege advokati. Sud je počeo razmatrati pojedine tužbe, no do danas nije donio presudu.

Osnov za tužbu je odluka Vijeća ministara o smanjenju osnovice za obračun plaće sa 535,50 KM na 498,10 KM.

Odluka se primjenjuje od 1. jula 2009. godine, a po istoj osnovici plaće se isplaćuju do danas.

Prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, Vijeće ministara može smanjiti osnovicu ukoliko utvrdi da se zemlja nalazi u stanju ekonomske nestabilnosti. No, osnovica se mora utvrđivati iznova svake godine.

Plaća u institucijama BiH se obračunava tako što se osnovica množi s koeficijentom koji određuje stručna sprema zaposlenika i složenost njegovog posla. Najveći koeficijent – deset – imaju članovi Predsjedništva BiH, a najmanji – od jedan do 1,08 – zaposlenici s nižom stručnom spremom.

I nikad više…

Mirsad Tatarević i Damir Katica, advokat koji, također, zastupa zaposlenike državnih institucija pred sudom, kažu da nije postojao temelj za donošenje ovakve odluke, jer nije proglašena ekonomska nestabilnost u BiH.

Dodaju da Vijeće ministara nije utvrdilo osnovice plaća za 2010. i 2011. godinu.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, kaže da je Vijeće ministara pogriješilo, jer je osnovicu usvojilo 2009. godine i nikada više. 

Prema riječima Dževada Nekića, zamjenika glavnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, tužbe nemaju osnova, jer, kako kaže, u odluci nije navedeno do kada ona važi, nego samo da će se primjenjivati od dana objavljivanja.

Jure Bilić, predsjednik Samostalnih sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u BiH, kaže da su tužbe podnijeli pojedini zaposlenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Ministarstva odbrane BiH, Granične policije BiH, Sistema jedinstvenih ličnih isprava i Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Prema podacima Agencije za državnu službu, u državnim institucijama je zaposleno između 22.000 i 23.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera