Državna Janica

Janica Kostelić
Državni službenik u Ministarstvu za Janicu Kostelić je napisao da je 'polupismena i beskorisna državna tajnica' (EPA)

Duje Bonacci državni je službenik u hrvatskom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta: bio je glasnogovornik u tom ministarstvu od 2008. do 2011., kad je u HDZ-ovoj Vladi šef tog resora bio Dragan Primorac, a posljednjih godina zaposlen je u Odjelu za visoko obrazovanje istog ministarstva.

Bonacci, koji inače nije upamćen po dobru dok je bio ministarski glasnogovornik, ima dva magisterija – jedan iz atomske fizike sa Sveučilišta u Cardiffu, drugi iz komunikacijskih znanost stečen u Zagrebu.

Elem, dotičnim državnim službenikom posljednjih se dana bavi povjerenik za etiku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, jer je na svom Facebook-profilu napisao za Janicu Kostelić, državnu tajnicu za sport u istom ministarstvu i proslavljenu skijašicu, da je „polupismena i beskorisna državna tajnica“.

Bonacci je to napisao nakon incidenta što se prije tjedan dana dogodio u trajektnoj luci u Supetru na otoku Braču: nekoliko navijača splitskog „Hajduka“ huliganski je izvrijeđalo državnu tajnicu Janicu zato što je smatraju odgovornom za neprovođenje ili manjkavo provođenje dvije godine starog Zakona o sportu, a to neprovođenje ili manjkavo provođenje najviše ide na ruku ljudima poput Zdravka Mamića, neformalnog gazde zagrebačkog „Dinama“, i ostatku mutne družine iz vrha Hrvatskog nogometnog saveza.

Heroina Janica i kreten Duje

Tako barem misle psovači iz supetarske trajektne luke – koji su, osim uvreda, Janici Kostelić skandirali i „Za-kon-o-spor-tu, Za-kon-o-spor-tu!“ – ali tako misli i veliki dio hrvatske javnosti.

Državna tajnica, to znate, prijavila je huligane policiji, policija ih je brzo pohapsila, a Prekršajni sud odredio im je po pet dana zatvora.

Ali ovo nije priča o Zdravku Mamiću i polukriminalnoj džungli poznatoj kao hrvatski nogomet, niti o demokraciji u kojoj se promptno ide u zatvor zbog uvreda izgovorenih na račun jedne političke funkcionarke.

Ovo je priča o Duji Bonacciju, državnom službeniku, i Janici Kostelić, državnoj janici.

„Duje Bonacci ima, naoko, prestižne diplome, ali i s njima potvrđuje da je kreten. Janica Kostelić nema diplomu prestižnih sveučilišta, ali ima ono najveće, najuspješnija je hrvatska sportašica u povijesti i ponos je nacije. Natječući se s najboljima u svijetu pokazala je da je najbolja“, kaže komentar na jednom desničarskom portalu, a slično raspoloženje vlada i u ostatku medija, doduše, u nešto manje eksplicitnoj formi.

Nižepozicionirani državni činovnik s dva magisterija – od čega jedan, nije fraza iz viceva, iz atomske fizike – napisao je da je visokopozicionirana državna dužnosnica, kojoj je jedina kvalifikacija za tu funkciju blistava skijaška karijera, naime, gotovo do savršenstva razvijena vještina zaobilaženja štapova zabijenih u snježnu podlogu uz pomoć skija u što kraćem vremenskom odsječku, nekompetentna za posao koji radi, i što je rezultat: naravno da je on kreten, a ona heroina i legenda.

Naravno da će on napustiti ministarstvo i državnu službu, a da će gospođa Kostelić ostati državna tajnica, i ostat će to dokle god bude htjela, bez obzira na posljedice svog djelovanja.

Najbolje će biti – i možda to uopće nije distopija – da se na ministarska i sva druga moćna mjesta u vlasti instaliraju nacionalni sportski i ratni heroji koji će, umjesto konkretnim postignućima i argumentima, na kritike odgovarati isturanjem medalja, potvrda o ranjavanju i oficirskih zvjezdica.

Ne može se zdravim razumom na idole

Ne može se racionalnošću i zdravim razumom na idole nacije, jer za njih vrijede neka druga pravila, njih se mjeri nekim drugim aršinima, svaka kritička riječ na njihov račun ima karakter antidržavne zavjere ili barem bezočne nezahvalnosti.

A kako ne biti antidržavni element u državi u kojoj je na jednoj od najodgovornijih funkcija u Ministarstvu znanosti i obrazovanja osoba koja u svom dosadašnjem životu nije pokazala gotovo nikakvu ambiciju da se obrazuje iole ozbiljnije od zakonskog minimuma, ali zato raspolaže impozantnom kolekcijom zlatnih medalja u oblasti hitrog spuštanja niz ledenu strminu?

Nije kardifski magisterij iz atomske fizike garancija kompetentnosti za državni posao, što donekle dokazuje i slučaj Duje Bonaccija, no postavljanje na dužnosničke položaje ljudi koji su se proslavili u skijanju, nogometu ili boksu, osim što je garancija nekompetentnosti tih dužnosnika, osigurava efikasnu zaštitu od kritike, to jest svaku kritiku pretvara u manjak patriotizma i u neoprostivo odsustvo poštovanja prema sportskim zaslugama za narod novopečenih političara.

Bonacci je svoje diplome i magisterije stjecao samo za sebe, što ga čini nezaštićenim kad je riječ o kritici, dok je Janica Kostelić svoja olimpijska i svjetska zlata osvajala za sve nas, za čitavu naciju, što nam oduzima pravo da joj ikad išta predbacujemo, kako god se ona ponašala i koliko god nam štete nanosila svojom nedoraslošću političkoj funkciji.

Zato se, djeco, ugledajte na junakinju Janicu, a ne na kretena Duju. Ionako atomsku fiziku studiraju samo kreteni iz viceva.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera