Državni tužilac podnio izvještaj Saboru

Glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić jednom godišnje podnosi izvještaj Saboru. Slučajno ili ne, uoči svakog izvještaja u Hrvatskoj se dogodi neka velika akcija hapšenja, pa su tako prošle sedmice uhapšeni studenti i profesori Medicinskog fakulteta.

Opozicija mu je znala prigovarati da istrage i optužnice za korupciju pokreće tek kada političari odu s vlasti, a danas ima podršku i vlasti i vodećih opozicionih stranaka.

Osim kiše, Bajića je na Markovu trgu dočekao i demonstrant, zviždač iz carine Robert Matijević koji je započeo sa štrajkom glađu i poručio: „Mladen Bajić svoj posao ne radi dobro i trebao bi odgovarati“.

No, u Saboru se glavni državni tužilac pohvalio: novi kazneni zakon povećao je uspješnost Državnog tužilaštva (DORH) i Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije (USKOK).

Ured za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije primio je 1.184 prijave i podigao 350 optužnica, koje su u čak 97 posto slučajeva završile osuđujućim presudama.

Zbog organiziranog kriminala i korupcije zamrznuta je imovina vrijedna 34 miliona eura, a već je oduzeto 10,5 miliona.

Podrška stranaka

Dok su trajale neke od tih tajnih istraga, informacije su curile u javnost. Zna to Mladen Bajić, pa se i prije nego što su ga zastupnici napali branio, navodi novinarka Al Jazeere iz Zagreba Martina Kiseljak.

Te informacije, kazao je Bajić, imaju i sud i advokati.

„U toj situaciji je praktički nemoguće kontrolirati situaciju u odnosu na objavljivanje jer dokazivanje odakle su curile informacije je faktički skoro pa nemoguće“, navodi on.

Iz SDP-a su podržali izvještaj, hvaleći požrtvovan rad DORH-a.

„Mi smatramo da je u slučaju rada državnog odvjetništva danas u RH politika maknula ruke od njega. U prošlosti to nije bio uvijek slučaj, ali danas je to tako“, rekao je Peđa Grbin iz kluba zastupnika ove države.

Bajića podržava i stranka koju je prije gotovo godinu dana, baš uoči parlamentarnih izbora, doveo na optuženičku klupu.

„Klub zastupnika HDZ-a će podržati u prvom redu zbog uspješne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije“, rekao je Vladimir Šeks.

“Trodioba vlasti”

Dragutin Lesar iz opozicije izvještaj glavnog državnog tužioca ne podržava, a naročito mu zamjera što prije svakog pojavljivanja u Saboru – hapsi.

„Mene bi veselilo kada bi o ovakvom izvještaju raspravljali bar četiri puta godišnje, jer bi tada vjerojatno četiri puta veći broj akcija antikorupcijskih u Hrvatskoj imali“, kazao je.

Da se te akcije provode selektivno smatraju u regionalnoj slavonskoj stranci HDSSB. Bajiću zamjeraju mnogo toga – što se, tvrde, dogovara s politikom, dijeli informacije medijima, ali i stranim ambasadama, kako je objavio WikiLeaks.

„I konačno, kada bi u Hrvatskoj zaista funkcionirala trodioba vlasti na neovisnim načelima zbog svega toga vas bi g. Bajiću, nakon što bi vas hrvatski Sabor razriješio odmah po izlasku iz ove zgrade, represivni aparat izvršne vlasti uhitio i predao pravosuđu. Naravno, uz posve izvjesno jednomjesečno zadržavanje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke“, smatra Dražen Đurović iz ove stranke.

Sve optužbe Bajić odbacuje i kaže kako „ne treba uzimati kao činjenicu sve što se objavi“.

„Kada bi mi imali takav pristup, onda bi pola države bilo u zatvoru“, ističe državni tužilac.

U zatvoru je prošle sedmice završilo pet osoba osumnjičenih za prodaju, odnosno kupovanje ispita na Medicinskom fakultetu. Tajming je, kaže glavni državni tužilac sasvim slučajan.

Izvor: Al Jazeera