Državni tužitelj: U Saudijskoj Arabiji pronevjereno 100 milijardi dolara

Komitet protiv korupcije, koji je pratio hapšenja, tvrdi kako ima dokaze da je otkrivena široko rasprostranjena korupcija (Arhiva)

Državni tužitelj Saudijske Arabije šeik Saud al-Mojeb izjavio je u četvrtak kako vlasti ove države, “na osnovu istraga obavljenih u posljednje tri godine, procjenuju kako je najmanje 100 milijardi dolara pronevjereno putem sistematske korupcije i prevara u posljednjih nekoliko decenija” u toj državi, prenosi agencija Reuters.

Mojeb je kazao kako je 208 osoba privedeno na saslušanje u istrazi u okviru borbe protiv korupcije, od čega je bez podizanja optužnnice oslobođeno sedam osoba.

Navodi se kako je on ponovio da uobičajene privredne aktivnosti nisu narušene ovom borbom protiv korupcije i kako su zamrznuti samo lični tekući računi u bankama, a ne i korporativni.

“Kompanije i banke slobodne su nastaviti s transakcijama kao i do sada”, poručio je Mojeb.

Deseci uhapšenih

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je u ponedjeljak kako ima veliko povjerenje u saudijskog kralja Salmana i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, povodom masovnih hapšenja zbog korupcije saudijskih prinčeva i bivših ministara, poslanika i biznismena.

Trump je na svom Twitter nalogu napisao kako “oni tačno znaju šta rade” i kako su nekih od tih ljudi, prema kojima su se strogo ponijeli, “muzli” državu godinama, prenosi Reuters.

Vlada Saudijske Arabije uhapsila je prošle sedmice 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena.

Novoosnovani Komitet protiv korupcije u Saudijskoj Arabiji, koji je pratio hapšenja, saopćio je kako ima dokaz da je otkrivena široko rasprostranjena korupcija, javio je AP.

Izvor: Agencije