Državni zatvor još na čekanju, milionski gubici za BiH

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 20 miliona eura, a najveći donator je Evropska unija (Anadolija)

Iako je nakon godinu dana zastoja dogovorena cijena tehničkog pregleda državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, to još ne znači i njegovo otvaranje, a svaki mjesec Bosna i Hercegovina zbog toga gubi blizu 265.000 eura. 

Ugovor o tehničkom prijemu zatvora, za kojeg je kamen temeljac postavljen još 2006, a radovi na izgradnji počeli tek 2014, potpisan je, ali potrebno je uraditi još mnogo posla.

Rok za izvršenje tehničkog prijema je 60 dana, a ako objekat zadovolji sve kriterije, nakon toga će dobiti upotrebnu dozvolu. Zatim se treba donijeti i zakon o državnom zatvoru, zaposliti osoblje, obučiti čuvari… To znači da je malo vjerovatno da će zatvor na 24.000 kvadratnih metara površine biti otvoren do kraja godine.

Zbog ovakvog kašnjenja, procjenjuje se da je BiH od početka godine izgubila više od pet miliona eura, jer se prostorije moraju održavati a tu i su i troškovi zaposlenih u odborima za otvaranje ovog objekta.

“Mjesečni gubici zbog toga što zatvor nije otvoren procjenjuju se na oko 530.000 KM (265.000 eura). Iako kompleks zatvora nije ‘nastanjen’, odnosno u njega nisu smješteni pritvorenici i zatvorenici, cjelokupni sustav je u funkciji i radi. Nužno je paljenje grijanja, hlađenja, ventilacije, nadzornoga sustava, fizičkog osiguranja, održavanje zatvora”, objasnio je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

U njegovom ministarstvu smatraju da kašnjenje u realizaciji projekta proizvodi značajnu materijalnu štetu BiH te utječe na gubitak kredibiliteta BiH u očima donatora.

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 20 miliona eura. Najveći donator je Evropska unija, koja je učestvovala sa 10,8 miliona eura. Ostatak sredstava dali su Ministarstvo pravde BiH, Kraljevina Švedska, SAD, kao i Razvojna banka Vijeća Evrope putem kredita.

Prema “Informaciji o činjenicama i okolnostima prolongiranja roka početka rada zatvora”, koja je predočena na sjednici Vijeća ministara BiH u julu 2018, osam mjeseci zastoja BiH koštalo je oko 3,7 miliona eura. Sada su ti gubici veći od pet miliona eura.

Tehnički pregled zatvora

Posljednji zastoj je nastao zbog tehničkog prijema kada su vlasti prvobitno planirale za taj proces izdvojiti oko 25.000 eura.

“U međuvremenu je Opštinsko vijeće opštine Istočna Ilidža donijelo odluku kojom je povećalo cijenu za deset puta. Zbog toga je pokrenut postupak dokazivanja da to nije realna vrijednost”, rekao je prije nekoliko mjeseci predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U Informaciji koju je razmatralo Vijeće ministara bilo je navedeno da Jedinica za implementaciju projekta smatra da je previsoka ponuda za tehnički prijem državnog zatvora u iznosu od oko 263.000 eura, koju je poslao Unis institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva.

Nedavno potpisanim Ugovorom o tehničkom prijemu zatvora dogovorena je cijena od 144.836 eura.

“Tehnički prijem je samo jedna i to prva od stepenica za stavljanje zatvora u funkciju. U ugovoru stoji da će taj posao obaviti za dva mjeseca, no vjerujem da će to biti urađeno i u kraćem roku, za nekih četrdesetak dana”, kazao je Grubeša.

Direktor Unis instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva Đorđe Milišić rekao je nakon potpisivanja ugovora da se nada da će se tehnički pregled izvršiti ranije nego što to predviđa zakonski rok.

Dodao je da ima dovoljno zaposlenih stručnjaka, te da će, vjerovatno, zaposliti i nekoliko vanjskih eksperata kako bi projekat bio što brže gotov.

Milišić je napomenuo da je ovaj zatvor jedan od najkomplikovanijh tehničkih pregleda koje je njegova firma do sada imala priliku da radi.

Zapošljavanje zatvorskih službenika

Nakon tehničkog pregleda objekta, ako se zadovolje svi kriteriji, objekat će dobiti upotrebnu dozvolu.

“Tek tada možemo početi s ‘otvaranjem’ zatvora, a tu mislim da ću na sjednici Vijeća ministara BiH inicirati formiranje institucije državnog zatvora kako bi i pravno postojala ta ustanova, a istodobno izvršiti i imenovanje vršitelja dužnosti upravnika zatvora”, kaže ministar Grubeša.

Zadatak upravnika zatvora bit će stavljanje zatvora u funkciju, prije svega donošenje podzakonskih akata kako bi se moglo krenuti s raspisivanjem konkursa i zapošljavanjem zatvorskih službenika, kao i organizovanje nužnih obuka kroz koje primljeni zaposleni moraju proći da bi mogli neometano raditi.

“Teško je prognozirati kada će to biti jer nije samo do mene i mojih ljudi, ima tu i vanjskih čimbenika kao npr. suglasnost Vijeća ministara BiH na Pravilnik o unutarnjem ustroju zatvora koji je nužan da bismo uopće mogli i primiti zaposlene”, istakao je ministar pravde.

Trenutni kapacitet državnog zatvora je 350 zatvorenika i pritvorenika. Njega čini deset objekata, a osim zatvorskih ćelija, tu će biti i bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje.

Svaka zatvorska ćelija površine je 12 kvadratnih metara i ima svoje kupatilo. Za zatvor ovog tipa neophodno je provesti i obuku za oko 150 osoba.

“Velika stvar je činjenica da će u zatvoru raditi oko 300 osoba iz BiH i mislim kako je vrijeme da krenemo tražiti odgovarajuće kadrove”, zaključuje Grubeša.

Izvor: Al Jazeera