Državnici: Očuvanje mira je dužnost Evrope

Europa mora učiniti više na očuvanju svjetskog mira, reklo je nekoliko europskih državnika u ponedjeljak u Liegeu na obilježavanju stote godišnjice njemačke invazije na Belgiju u Prvom svjetskom ratu.

Napad na Belgiju potaknuo je Britansko Carstvo da proglasi rat Njemačkoj i tako uđe u Prvi svjetski rat, koji je trajao do 1918. godine, obuhvatio 40-ak zemalja i odnio 16 milijuna života.

Njemački predsjednik Joachim Gauck, jedan od gostiju na svečanosti, rekao je da se mir ne smije uzimati zdravo za gotovo.

„Zahvaljujem svim Belgijcima, koji su nakon dvaju ratova, dviju agresija njemačkih snaga na njihovu zemlju, nakon svih patnji i žrtava, brzo prihvatili ruku pomirenja. Zajedno, imamo odgovornost za svijet. Ne možemo ostati indiferentni kada se ne poštuju ljudska prava, kada se prijeti nasiljem ili kad se ono provodi“, poručio je Gauck predstavnicima 83 zemlje na svečanosti.

Hollande: Ksenofobija opet prijeti

Francuski predsjednik Francois Hollande ukazao je na krize u Ukrajini, Iraku, Siriji i u Gazi, rekavši da je europska dužnost poslati poruku mira.

„Ne možemo se samo prisjećati. Imamo i odgovornosti. Najveći rizik koji nam prijeti povratak je nacionalnog egoizma, separatizma, ksenofobije“, rekao je Hollande.

Belgijski premijer Elio Di Rupo kazao je kako je često potrebno vrlo malo da se uništi solidarnost i pobude najgore napetosti, podsjetivši nedavne dobitke ekstremističkih stranaka na izborima za Europski parlament.

Brojni uzvanici iskoristili su prigodu da zahvale Belgiji na njezinoj ulozi u Prvom svjetskom ratu.

Snaga pomirenja

Njemačko napredovanje u Belgiji zaustavljeno je u poljima oko grada Ypresa.

Stotine tisuća vojnika ondje su ostavili kosti, u očajničkom četverogodišnjem ratovanju u kojem se linija bojišta pomicala naprijed-natrag za koji kilometar.

Britanski predstavnik na svečanosti vojvoda od Cambridgea William, rekao je da ovaj događaj „svjedočanstvo snazi pomirenja“ europskih naroda.

„Bili smo neprijatelji više nego jednom u prošlom stoljeću. Danas, prijatelji smo i saveznici“, rekao je.

„Pacifizirana Europa, ujedinjena Europa, demokratska Europa, Europa kakvu su sanjali naši djedovi. Mi je danas imamo. Čuvajmo je i unapređujmo“, kazao je u Liegeu belgijski kralj Filip.

Među gostima na današnjoj svečanosti u Liegeu bili su i predsjednici Albanije, Armenije, Austrije, Bugarske, Irske, Malte, Crne Gore, Rumunjske i Srbije.

Sjećanje u Australiji i na Novom Zelandu

Ovog se ljeta diljem Europe i svijeta održavaju svečanosti povodom stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, a početka rata sjećaju se i Australija te Novi Zeland.

Gotovo 61.000 Australaca i više od 18.000 Novozelanđana izgubilo je život u tom sukobu, koji je australski premijer Tony Abbott nazvao „ratom za slobodu“.

„Od tadašnjih gotovo pet milijuna stanovnika više od 400.000 je sudjelovalo u ratu, više od 300.000 je služilo u prekomorskim zemljama, više od 150.000 je ranjeno, a gotovo 60.000 poginulo“, podsjetio je Abbott na svečanosti u Canberri.

U Novom Zelandu, topovskom paljbom u luci u Wellingtonu obilježeno je sto godina otkako je Njemačka objavila rat Francuskoj.

I novozelandski premijer John Key ocijenio je da je taj Veliki rat, kako ga još zovu, „udario temelje suvremene države“.

Izvor: Al Jazeera i agencije