Dubai: Ćorić savladao Murrayja za polufinale

Osamnaestgodišnji hrvatski teniser Borna Ćorić drugi put u karijeri probio se u polufinale ATP turnira, nakon što je u četvrtak za 79 minuta u četvrtfinalu turnira u Dubaiju savladao trećeg tenisera svijeta Andyja Murrayja.

Ćorić je ostvario senzacionalnu pobjedu u prvom četvrtfinalnom duelu ATP turnira serije 500 u Dubaiju savladavši finalistu ovogodišnjeg Australian Opena sa 6:1, 6:3.

Hrvatskom Davis Cup reprezentativcu ovo je drugo polufinale na ATP turnirima, nakon što je isti uspjeh ostvario prije četiri mjeseca na turniru serije 500 u Baselu, gdje je u četvrtfinalnu nadigrao Španca Rafaela Nadala.

Ćorić je taktički sjajno odigrao duel u kojem aktuelnom olimpijskom pobjedniku iz Londona 2012. godine i osvajaču Grand Slam naslova na US Openu i Wimbledonu, nije dopustio nijednu break-loptu, izgubivši svega pet poena na servisu.

‘Jedna od najvećih u karijeri’

Hrvatski teniser je čak tri puta “slomio” servis Britanca u prvom setu te još jednom, za vodstvo 4:2 u drugom setu, prenosi Hina.

Ćorić je bio strpljiv i u dugim izmjenama je čekao na neforsirane greške Murrayja, koji ih je napravio čak 27 u prvom setu i ukupno 55 u cijelom meču.

Ćorić ih je imao svega 21.

Ćorić je četvrtfinalnu pobjedu u Dubaiju nad Murrayem nazvao “jednom od najvećih u karijeri”.

Mladi Zagrepčanin je postao je prvi tinejdžer poslije Nadala koji se probio do polufinala ATP turnira u Dubaiju.

“Ovo je zasigurno jedna od mojih najvećih pobjeda”, izjavio je Ćorić i pojasnio taktiku kojom je slomio ovogodišnjeg finalistu Australian Opena.

“Samo sam želio održavati visoku razinu igre, što duže držati loptu u igri, a to sam činio jako dobro. I odlično sam se kretao.”

Nadal je kao 19-godišnjak osvojio naslov u Dubaiju 2006. godine, a upravo je preko Španca u prošle godine Ćorić došao do polufinala turnira u Baselu, što mu je donijelo naslov najmlađeg člana Top 100 društva na kraju prošle sezone.

“Još uvijek imam problema kad igram protiv najboljih igrača i kad oni igraju dobro. Protiv njih uvijek moram biti u idealnom izdanju, a ako sam na 100 posto svog fizičkog i mentalnog potencijala, onda vjerujem da se mogu nositi i s najboljima”, rekao je Ćorić, koji je prije dvije godine u Davis Cup dvoboju u Umagu u tri seta izgubio od Murrayja.

U polufinalu još Federer, Berdych i Đoković

“Njegov sadašnji renking pokazuje da je od tada jako napredovao. Donosi odlične odluke na terenu. Sad je i snažniji, ima i bolji servis. Danas nije mnogo griješio. Igrao je vrlo dobro i dobro se kretao”, pohvalio je Murray svog suparnika i dodao da je “previše žurio i sam napravio previše grešaka”.

U polufinalu turnira u Dubaiju Ćorić će u petak igrati protiv Švicarca Rogera Federera, nakon što mu je Francuz Richard Gasquet predao četvrtfinalni duel po završetku prvog seta, u kojem je osvojio samo jedan gem.

Do svog desetog polufinala u Dubaiju Federer, šesterostruki pobjednik ovog turnira, došao je nakon samo 20 minuta igre.

U trećem četvrtfinalnom susretu je ČehTomaš Berdych pobijedio u tri seta Ukrajinca Sergija Stahovskog – 6:3, 4:6, 6:2.

Berdih će u polufinalu igrati protiv prvog reketa svijeta Novaka Đokovića (Srbija), koji je bio bolji od turskog tenisera MarselaIlhana sa 6:1, 6:1.

Turnir u Dubaiju, koji se igra za ukupan nagradni fond od 2,5 miliona dolara, Ðoković je do sada osvajao četiri puta – 2009, 2010, 2011. i 2013. godine.

Izvor: Agencije