Dubai gradi poslovnu zgradu 3D printerom

3D printeri dosad gotovo da i nisu bili korišteni u građevini (AP)

U Dubaiju će prvi put biti izgrađena mala poslovna zgrada pomoću 3D printera, priopćeno je iz glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata uz napomenu kako je riječ o pokušaju da se razvije tehnologija koja bi smanjila troškove i uštedjela vrijeme.

Agencija Reuters prenosi kako je 3D printanje, koje zvuči kao svemirska tehnologija, zapravo jednostavan način da se u kratkom vremenu izradi neki predmet koji je prije toga osmišljen u specijaliziranom programu na računalu.

Svoju je primjenu pronašlo u nizu područja – od medicine, preko automobilske industrije, pa sve do umjetnosti i mode, ali dosad gotovo i nije bilo korišteno u građevini.

Prototip jednokatnice s oko 185 četvornih metara površine bit će isprintan sloj po sloj, rekao je Mohamed Al Gergawi, visoki dužnosnik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Smanjenje vremena i troškova gradnje

Prema Gergawijevim riječima, studije su pokazale kako bi se tom tehnikom vrijeme gradnje moglo smanjiti od 50 do 70 posto, a troškovi od 50, pa do 80 posto.

Interijer, namještaj i strukturne komponente također će graditi pomoću 3D printera od armiranog betona, gipsa ojačanog staklenim vlaknima te plastike.

Zgrada će biti sastavljena na licu mjesta u roku od nekoliko tjedana.

Projekt je dio suradnje Dubaija i Winsuna, kineske tvrtke koja je pionir u korištenju 3D printera u izgradnji kuća.

Izvor: Agencije