Dubai: Uhapšena dva odbjegla turska generala

Odbjegli generali uhvaćeni su u saradnji sa nadležnim službama Ujedinjenih Arapskih Emirata (Anadolija)

Dvojica generala turske vojske privedena su u Dubaiju pri pokušaju bijega iz Afganistana zbog sumnje da su povezani sa neuspjelim pokušajem vojnog udara, rekao je turski vojni zvaničnik.

Riječ je o komandantu turskih snaga u misiji u Afganistanu, general-majoru Cahitu Bakiru i komandantu za obuku, podršku i savjetovanje u Kabulu, brigadnom generalu Seneru Topcuu.

Neimenovani diplomatski izvor je rekao za agenciju Anadolija da su tursko Ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalna obavještajna služba (MIT) pokrenuli akciju nakon saznanja da su generali Bakir i Topcu iz Kabula pobjegli u Dubai.

U saradnji sa nadležnim službama Ujedinjenih Arapskih Emirata odbjegli generali su uhvaćeni na aerodromu u Dubaiju.

Rano jutros generali Bakir i Topcu prebačeni su u Tursku. 

SAD negira umiješanost u propali pokušaj puča

U međuvremenu, Bijela kuća odbacila je navode da je bivši komandant snaga NATO-a u Afganistanu, penzionisani general američke vojske John F. Campbell, organizator neuspjelog pokušaja puča u Turskoj.

Tu informaciju je objavio turski list Yeni Safak, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Portparol Bijele kuće Josh Earnest je rekao da su optužbe neosnovane i ne zaslužuju odgovor, javlja Tanjug.

List Yeni Safak je objavio kako je Campbell “također upravljao transakcijama u vrijednosti većoj od dvije milijarde dolara preko nigerijske UBA Banke, koristeći svoje veze u CIA-i, a novac je dijelio vojnicima pučistima u Turskoj”.

Prema navodima tog lista, penzionisani američki general je navodno “dva puta u tajnosti posjetio” Tursku između maja i 15. jula, kad je izvršen neuspjeli pokušaj puča, za čiju organizaciju turske vlastei optužuju organizaciju FETO Fethullaha Gulena.

Izvor: Agencije