Duda: Institucije EU-a dovele do razočarenja u integracije

Andrzej Duda kaže da institucije Evropske unjie trebaju služiti željama država članica (EPA)

Predsjednik Poljske Andrzej Duda izjavio je da institucije Evropske unije snose dio odgovornosti za, kako je rekao, razočarenja u integracijama i pozvao Brisel da više uvaži stavove članica.

“Institucije EU-a trebaju snositi svoj dio odgovornosti za ovo društveno razočarenje integracijom i trebaju analizirati učinjene greške. Zadatak institucija Unije je izgradnja harmonične evropske politike, a ne stigmatizacija, podjele i antagonizacija evropskih nacija”, rekao je on na novogodišnjem prijemu za strane ambasadore u predsjedničkoj palati.

Naglasio je da institucije EU-a trebaju služiti željama država članica, prenosi AP.

‘Uzurpator evropske ideje’

Prema njegovim riječima, ako se poništi ta hijerarhija i postave institucije iznad država, onda će se poremetiti ispravan poredak stvari.

“Svako ko misli da ima ekskluzivno pravo da kaže kakva treba biti Evropa a da ne pita i ne uvaži mišljenje drugih taj je uzurpator evropske ideje”, naglasio je Duda.

Poljska je članica EU-a od 2004. godine, a trenutno je, zbog reforme pravosuđa, u sporu s liderima Unije, koji su pokrenuli proceduru njenog sankcioniranja.

Izvor: Agencije