Duel Srbije i Hrvatske o Šešelju u UN-u

U raspravi o radu Haškog tribunala pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda došlo je do oštre razmjene riječi predstavnika Hrvatske i Srbije o slučaju Vojislava Šešelja, nakon što je glavni haški tužilac Serge Brammertz zatražio da Šešelj bude vraćen u Hag.

Ambasador Srbije pri UN-u Milan Milanović rekao je da Srbija ne podržava retoriku Šešelja, ali i da ne može prihvatiti krivicu.

Dodao je kako je Šešeljeva retorika ona ista koju je upražnjavao na suđenju, a Sudsko vijeće je moralo znati kako će se Šešelj ponašati.

”Govor mržnje nije ekskluzivan za Srbiju, nego je prisutan u regionu, nažalost”, rekao je Milanović.

On je kazao da je Srbija sistemski optuživala osumnjičene za ratne zločine. Dodao je da regionalna saradnja, poput one ostvarene sa BiH u hapšenju osumnjičenih za ratne zločine u Štrpcima, mora biti prioritet.

S druge strane, stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u Vladimir Drobnjak uputio je najoštrije kritike Hrvatske Haškom tribunalu  i rekao da Šešeljevo puštanje vrijeđa žrtve i Tribunal.

Spomenuvši Rezoluciju Evropskog parlamenta o Šešelju i osudu njegovog ponašanja kao podrivanja stanja u regiji, Drobnjak je rekao da Srbija ima obaveze kao članica UN-a i država koja želi postati članica Evropske unije, da osudi govor mržnje i istraži da li je Šešelj prekršio zakon u Srbiji.

Milanović je odgovorio da Drobnjak koristi slučaj Šešelj za izbornu kampanju te dodao da je bolje da se priča o položaju srpske manjine u Hrvatskoj.

Na to je Drobnjak odgovorio da bilo kakva veza između položaja srpske manjine u Hrvatskoj i slučaja Šešelj pokazuje kako Srbija ne uviđa ozbiljnost problema sa Šešeljem.

Rekao je da ako Srbija misli da ne treba vratiti Šešelja u Hag i smatra da se na tu diskusiju treba nadovezati status Srba u Hrvatskoj, Srbija ne razumije put kojim treba ići u Evropsku uniju.

Brammertz:  Vratiti Šešelja u Hag

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz ranije je zatražio da se opozove odluka o puštanju Vojislava Šešelja na privremenu slobodu.

“Sudsko vijeće je na svoju inicijativu privremeno pustilo na slobodu Vojislava Šešelja i to pod uvjetima koje on treba poštovati. On je ignorirao Tribunalove zapovijedi te je uvrijedio žrtve, tako da moj ured nije imao izbora nego da zatraži od Sudskog vijeća da opozove puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu”, kazao je Brammertz.

On je dodao da reakcije na Šešeljevo puštanje i ponavljanje retorike od prije 20 godina podsjećaju koliko je pomirenje krhko, izvještava reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Brammertz je kazao: “To bi nas trebalo bi ohrabriti da ojačamo naša nastojanja o odgovornosti radi ozbiljnih kršenja humanitarnog prava kao i da trebamo biti snažni  u protivljenju bilo kakvog oblika revizionizma.”

Sjedinjene Države osudile su “ratoborno” ponašanje Šešelja nakon puštanja iz pritvora Haškog tribunala.

“Šešeljevo ponašanje nakon puštanja na slobodu otkrilo je neke bolne podjele iz prošlosti… Osuđujemo njegovo ratoborno ponašanje koje predstavlja izazov pomirenju u regiji”, izjavio je David Pressman, američki predstavnik na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Pozvao je vlade državaregije da “učine sve kako bi se izbjegla huškačka retorika” i osigurala puna saradnja s Tribunalom.

Predstavnik Rusije Evgenij Zagajnov nije komentirao Šešeljevo ponašanje, ali je kazao da nedonošenje presude nakon 12 godina suđenja predstavlja “neispunjavanje pravnih standarda”.

“Uvažavajući svu složenost toga slučaja, očekujemo od Suda da presudu Šešelju donese što prije”, rekla je i predstavnica Velike Britanije, ističući da je pravovremeno izricanje presuda ključno za pomirenje.

Ranije osude

Theodor Meron, predsjednik Haškog tribunala nije se osvrtao na ponašanje Šešelja nakon puštanja iz pritvora.

On je u svom izlaganju istakao da zdravstveno stanje nekoliko optuženika, prije svega Gorana Hadžića, Ratka Mladića i Vojislava Šešelja, otežava i usporava suđenja, izvijestio je Puljić.

Očekuje se da će stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u Vladimir Drobnjak iznijeti stav Zagreba o odluci Haškog suda da privremeno oslobodi Šešelja.

Evropski parlament je, na inicijativu hrvatskih zastupnika, prošle sedmice Rezolucijom osudio Šešeljevu ratno-huškačku retoriku i pozvao zvanični Beograd da osudi njegovo ponašanje.

Prethodno je i hrvatski Sabor jednoglasno usvojio deklaraciju o Šešelju, slične sadržine.

Šešelj je privremeno pušten na liječenje u Srbiju. Optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja  u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.

Izvor: Al Jazeera i agencije