Oglasi

Dug Galenike pretvoren u vlasništvo države

Srbija postaje 90-postotni vlasnik farmaceutskog diva, nakon što su dugovi prema državi pretvoreni u vlasnički kapital.
Galenika zapošljava 1.400 radnikaAl Jazeera

Srbija postaje 90-postotni vlasnik nekadašnjeg farmaceutskog diva Galenike.

Skupština dioničara odlučila je dug prema državi i Srbijagasu, u iznosu 122 miliona eura, pretvoriti u vlasnički kapital, čime je Vlada te zemlje postala najveći dioničar.

Osim dugova državi, Galenika ima i dug prema bankama, u iznosu 70 miliona eura, ali i potraživanja od kupaca, u iznosu 120 miliona.

Ministarstvo privrede Srbije početkom septembra raspisat će novi tender za prodaju Galenike, jer su svi dosadašnji pokušaji propali.

Definiranje uvjeta privatizacije

U Ministarstvu privrede tvrde da će novi kupac morati preuzeti i dio dugova Galenike, ali ostali uvjeti privatizacije još se trebaju odrediti.

U toku je definiranje uvjeta privatizacije, kojima bi se budući kupac obavezao da održi kontinuitet proizvodnje, realizira investicijski program i održi optimalni nivo zaposlenosti.

U slučaju uspješne privatizacije, država bi otpisala preostali dio svojih dospjelih obaveza.

Galenika zapošljava 1.400 radnika, a svima koji dobrovoljno žele otići, bit će ponuđeno 400 eura po godini staža.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.