Oglasi

Dug sa liste srama vratilo 2.000 obveznika

Otkako je Hrvatska, prije četiri i po mjeseca, objavila tzv. listu srama sa 100.000 imena dužnika, u budžet se slilo oko 20 miliona eura duga.

Poreska uprava objavila je u Hrvatskoj, prije četiri i po mjeseca, tzv. listu srama, popis onih koji državi duguju porez.

Na njoj se našlo više od 100.000 firmi, poduzetnika i građana koji su ukupno dugovali četiri milijarde eura.

U Ministarstvu finansija Republike Hrvatske kažu da se nakon toga poboljšala naplata poreza i punjenje budžeta.

No, poreski eksperti navode kako su učinci objave te liste zanemarivi.

Klikom miša, svako u Hrvatskoj može, putem interneta, provjeriti duguje li njegov komšija, prijatelj ili poslodavac državi porez, kaže reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Povećanje prihoda u budžetu

Na listi su kompanije koje duguju više od 40.000 eura poreza, poduzetnici sa dugom iznad 13.300, te građani iznad dvije hiljade eura duga.

Rekordan dug među građanima iznosi više od osam miliona eura.

U trenutku kada je objavljena, listi je sadržavala imena sa više od 100.000 dužnika s ukupnim dugom od četiri milijarde eura.

Od objave, dug je u cjelosti ili djelomično podmirilo dvije hiljade poreskih obveznika, koji su u budžet ukupno uplatili nešto više od 20 miliona eura. 

Stručnjak za poreze Vlado Brkanić tvrdi da su to zanemarivi rezultati i da lista objavljena samo iz marketinških razloga.

„Učinak naplate je svega jedan i pol promil. Ako je to tako, a jest, onda se pokazuje da mjera koja je donesena nije urodila očekivanjem. A mislim da se smanjilo povjerenje između poreznih obveznika i Porezne uprave, s obzirom na ovakvo prokazivanje", kaže Vlado Brkanić.

U Ministarstvu finansija s tim se ne slažu.

„Mi smo zadovoljni, ostvarili smo daleko veće prihode, da nisu rezultat bilo kakvih poreznih povećanja. Onda vam je dovoljno reći da da smo imali preko tri milijarde veće prihode, a da nisu rezultat porezi", kaže Slavko Linić, ministar finansija Hrvatske.

Podrezana krila "anđelima čuvarima"

Godinama u Hrvatskoj nije bila sramota ne platiti porez, i moglo se godinama prolaziti nekažnjeno.

Tako je ukupan porezni dug u zadnjih 20 godina narastao na gotovo sedam milijardi eura.

Je li se nekima godinama gledalo kroz prste?, pitala je reporteka Al Jazeere.

Za Vladu Brkanića tu nema dvojbe. On kaže da su predmete su držali u ladicama.

„Bilo je, što je vjerojatno i sada, anđela čuvara koji su štitili određene osobe. Jer im je iz politike sugerirano da štite, toga je apsolutno bilo. To treba eliminirati", rekao je Brkanić.

Iz Porezne uprave poručuju da su tu praksu već eliminirali i da su „anđelima čuvarima“ podrezali krila.

Ko ne plati porez, automatski mu slijedi i zapljena imovine, nema, tvrde, predmeta u ladicama.

Za veća dugovanja tu je i „lista srama“, koja se redovito ažurira. To znači da ko se jednom upiše, može se i ispisati. Samo treba državi platiti što je njezino.

Izvor: Al Jazeera