Duh muslimana progoni Ameriku

Gubitak sina tokom rata ne znači da postajete ratni huškač, već suprotno: g. Khan je više nego jednom žestoko kritizirao vođenje rata u Iraku (EPA)

Piše: Hamid Dabashi

Duh muslimana progoni Ameriku: duh kapetana američke vojske Humayuna Khana.

To je bila savršena zamka – u koju je, kao nespretni nilski konj, upao Donald Trump koji je potom sebi kopao još dublju rupu.

Hillary Clinton mu je nagovijestila opasnost kada je, tokom govora prihvatanja kandidature u Philedelphiji, kazala: „Čovjek koga možete namamiti jednim twitom nije čovjek kojem smijemo povjeriti nuklearno oružje“.

Zagristi mamac

Ovaj put mamac nije bio twit već ožalošćeni roditelji muslimana vojnika koji je poginuo 2004. godine dok je služio u Iraku, vodeći nelegalni i nemoralni rat Georgea W. Busha koji je na kraju rezultirao skoro potpunim uništenjem države i pomogao nastanak i jačanje ubilačke bande koja se naziva Islamska država Irak i Levant (ISIL, poznat i kao ISIS).

Cijela priča se razvila kada su gospodin i gospođa Khan, ponosni i elokventni muslimanski roditelji kapetana vojske SAD-a Khana, izašli na binu kako bi podijelili svoju tugu sa nacijom i odbacili Donalda Trumpa i njegovu protivmuslimansku zadrtost.

Gospodin Khan, u obraćanju Donaldu Trumpu, kazao je: „Ti nisi ništa i nikoga žrtvovao“. Potom je uslijedila ključna izjava: „Donalde Trumpe, tražiš od Amerikanaca da ti povjere svoju budućnost. Pitam te, da li si ikada pročitao američki Ustav? Rado ću ti posuditi moj primjerak“, a potom je iz džepa izvadio primjerak Ustava SAD-a.

To je bio savršen dramski prizor, savršena televizijska slika i savršena politička poruka. I oborila je internet.

Trump je zagrizao mamac, posegao za lutajućim duhom mrtvog američkog vojnika muslimana i odgovorio na svoj uobičajen smotani, nasilnički i način neznalice tako što je napao Ghazalu Khan jer nije govorila kada se s mužem pojavila na bini. Zamijenio je njenu šutnju zbog tuge kao znak slabe i potlačene muslimanke. To je bila greška za koju su u timu Clinton znali da će on napraviti.

Liberalni mediji koji podržavaju Clinton su nastavili priču, pozivali ovaj par roditelja muslimana u razne dijaloške emisije kako bi još elokventnije odgovorili Trumpu.

On je odgovorio još blesavije, otkrio još više od svoje arogancije i prešao crvenu liniju koju predstavlja vrijeđanje porodice palog američkog vojnika.

Preklapanje patriotizma preko militarizma

Na vrhuncu ove drame, penzionirani general-major američke vojske koji je bio brigadni komandant kapetanu Khanu u borbama, Dana J H Pittard, napisao je moćan esej u znak sjećanja na kapetana i u odbranu njegove porodice. Budući historičari, bez ikakve sumnje, smatrat će incident sa Khanom kao ključni faktor poraza Trumpa na izborima ukoliko se on desi.

Upetljavanje Trumpa sa roditeljima poginulog američkog vojnika i puštanje da se sam objesi o vlastite pertle bio je očit, najbrži rezultat ovog incidenta.

Kampanja Clinton postigla je jednako važan, ako ne i važniji, cilj sa istim dešavanjima: preklapanje patriotizma preko militarizma kako bi se Clinton oprala od vlastite uloge u militantskom vođenju iračkog rata, pa sada bilo ko ko bi je mogao kritizirati može se naći rame uz rame sa Trumpom, protiv ovih ožalošćenih roditelja.

Oba cilja su ispunjena sa nevjerovatnom preciznošću: podrška Clinton za nelegalni i nemoralni rat u Iraku je sada umotana u američku zastavu, ceremonijalno stavljena ispod primjerka Ustava SAD, te pobožno iznesena na rukama ožalošćenih roditelja „američkog heroja“ ukopanog na groblju Arlington.

Otkrivanje zavjere

No, kao u svim savršenim zavjerama, i ovdje je ostao trag na mjestu zločina.

Zavjera je otkrivena omaškom dan prije dolaska porodice Khan na binu u Philadephiji kada je Bill Clinton pozvao sve američke muslimane i zatražio provjeru njihove lojalnosti.

„Ako ste muslimani, ako volite Ameriku i slobodu, ako mrzite terorizam, ostanite ovdje i pomozite nam da pobijedimo i zajedno pravimo budućnost. Mi vas želimo“, govorio je.

Veoma malo ljudi je posvetilo pažnju toj mrvi „Trumpizma“ i oprezno kritiziralo Billa Clintona, no kritike su bile blijede u porećenju na sav raskoš koji je punim gasom pravljen oko porodice Khan.

Osjećaji koje je Bill Clinton izrazio u toj rečenici, međutim, nagovijestili su pojavu Khanovih roditelja na bini Demokratske Nacionalne Konvencije, a njihove rasističke predrasude su dovele do smrti njihovog sina.

Kada je hrabri kapetan Khan, kako kažu svjedoci, koračao ka svojoj smrti i bombašu samoubici, na neki način je pokušavao uvjeriti sve billove clintone i donalde trumpove njegove domovine kako on „voli Ameriku i slobodu, te mrzi terorizam“ i zaslužuje biti tamo.

Kada je Trump uvrijedio majku kapetana Khana, ponizio vjeru njegovih predaka i zabranio je u njihovoj domovini, on je na određeni način nastavio sa mjesta gdje je Bill Clinton stao: vođenje dvostranačke zadrtosti koja pogađa i republikance i demokrate.

Prikriveni militarizam Clinton

Uvijek postoje neželjene posljedice svake gnusne zavjere. Lideri kampanje Clinton su zaista uspjeli još više razotkriti Trumpov rasizam, upetljati ga sa establišmentom američke vojske što ga može koštati izbora, te tokom procesa prikriti vlastiti militarizam u trenutku patriotskog zanosa.

No, tokom procesa je muslimanska zajednica u SAD-u pronašla dostojanstven, pismen i graciozan par koji može promijeniti izgled ovih predsjedničkih izbora i koji može predstaviti njenu veoma napadanu zajednicu i koji se usudio dići glas protiv ratoborne preobrazbe patriotizma u militarizam.

Gubitak sina tokom rata ne znači da postajete ratni huškač, već suprotno: g. Khan je više nego jednom žestoko kritizirao vođenje rata u Iraku. Protivratne poruke i aktivizam su veoma rašireni među američkim veteranima i njihovim porodicama.

Primjerak američkog Ustava koji je g. Khan držao u svojoj podignutoj ruci kako bi odbacio Trumpovu demagogiju će se vratiti i progoniti Clinton slijedeći put kada povede neki nezakoniti rat protiv druge suverene nacije.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera