Duhanska mafija: Uhapšen Srećko Kestner

Kestner je predan u nadležnost Suda BiH, koji mu je odredio ekstradicijski pritvor u trajanju od 18 dana (Sud BiH)

Policija u Bosni i Hercegovini uhapsila je na temelju međunarodne potjernice iz Njemačke hrvatskog državljanina Srećka Kestnera poznatog po javnim istupima u kojima je govorio o ilegalnoj trgovini cigaretama u regiji i povezanosti važnih osoba iz javnog i političkog života s tom kriminalnom aktivnošću.

Kestner je predan u nadležnost Suda BiH, koji mu je odredio ekstradicijski pritvor u trajanju od 18 dana.

“Kestner je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao njemački Interpol i on se tereti za prekršaj po zakonu o trgovinskim poslovima”, kazala je glasnogovornica Suda BiH Aida Delić-Glavaš. Očekuje se da će po standardnom postupku nakon 18 dana Kestner biti izručen Njemačkoj.

Navodi protiv političara

Kestner je javnosti postao poznat nakon što je 2001. godine u ispovijesti hrvatskom sedmičniku Nacional, koji je tada uređivao Ivo Pukanić, iznio tvrdnje kako je biznismen Stanko Subotić Cane glavni organizator ilegalne trgovine duhanskim proizvodima na Balkanu.

Kestner je za učestvovanje u tim protuzakonitim aktivnostima optužio i tadašnjeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, ali i premijera Srbije Zorana Đinđića, koji je kasnije ubijen.

Neki mediji, uključujući i Nacional, pisali su kako je Kestner osoba koja bi mogla imati važne informacije o pozadini atentata u kojemu su eksplozivnom napravom u središtu Zagreba ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić.

Nacional je tvrdio kako je pravosudnim tijelima dostupna audio-snimka jednog Kestnerovog intervjua u kojem on najavljuje kako će Đukanović i Subotić naručiti Pukanićevo ubistvo.

Navodni motiv bilo je Pukanićevo pisanje o mafiji u Srbiji i Crnoj Gori i njenoj povezanosti s ilegalnom trgovinom cigaretama iz Crne Gore ka zapadnoevropskim tržištima.

Nacional se kasnije izvinio za objavljivanje navoda, rekavši da se radilo o političkoj namještaljci.

Izvor: Agencije