Đukanović: Brže raditi na pristupanju EU

Vlada mora dostići stoprocentni stepen izvršenja preuzetih obaveza iz Programa pristupanja EU (www.gov.me)

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, izrazio je nezadovoljstvo realizacijom Programa pristupanja Evropskoj uniji u prvom kvartalu ove godine te je zatražio od resornih ministarstava da do kraja trećeg kvartala izvrše sve preuzete obaveze.

Kako je saopćeno nakon sjednice, Vlada je usvojila Prvi kvartalni Izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore EU za period 2015-2018.

Program predstavlja prvu reviziju izvornog dokumenta, s izmjenama koje se odnose na dopunu strategijskog i zakonodavnog okvira aktima donesenim u prošloj godini, redefiniranje rokova, kao i povezivanje nove pravne tekovine s odgovarajućim propisima i strategijskim dokumentima.

“U prvom kvartalu tekuće godine, od ukupno 96 zakona i podzakonskih akata, realizovano je 46, odnosno 48 odsto, a od 22 strategijska dokumenta, završeno je 16, što čini 73 odsto”, kaže se u saopćenju.

Krajnji rok

Navodi se da je premijer Đukanović iskazao nezadovoljstvo stepenom realizacije Programa i insistirao da se jasnim zaključkom Vlade zaduže resori u kojima je registrirano kašnjenje, da u roku od 15 dana izrade precizan terminski plan za nadoknađivanje zaostajanja, koji će biti usvojen na radnim tijelima Vlade.

“Takođe, predsjednik Vlade je zatražio da se zaključkom odredi kraj trećeg kvartala kao krajnji rok do kojeg se mora dostići stoprocentni stepen izvršenja preuzetih obaveza”, kaže se u saopćenju.

U okviru tekućih pitanja, na sjednici je usvojen prijedlog za izmjenu Zaključka Vlade donesenog povodom Informacije o stanju duga i neizmirenim obavezama lokalnih samouprava na kraju decembra prošle godine, sa sjednice od 26. marta ove godine, kojim se omogućava refinansiranje svih neizmirenih obaveza općina, a ne samo onih koje se tiču kapitalnih izdataka.

U sklopu realizacije Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora, Vlada je odobrila preusmjerenje sredstava sa Ministarstva rada i socijalnog staranja na Ministarstvo finansija, čime se, kako je pojašnjeno, stvaraju uvjeti za sporazumni prestanak radnog odnosa, uz isplatu otpremnine, za 41 zaposlenog u centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne i dječje zaštite koji su potpisali sporazum.

Izvor: Agencije