Oglasi

Đukanović: Porez na bogatstvo je demagogija

Vlada mora voditi računa o tome da njene mjere budu efektivne, poručio crnogorski premijer Milo Đukanović.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je da mjera oporezivanja bogatstva ne bi mogla biti zamjena za ono što Vlada mora da preduzme kako bi osigurala fiskalnu disciplinu.
   
„Prijedlog da se problem budžetskog deficita riješi oporezivanjem bogatstva je demagoška politička poruka, jer su i oni koji to predlažu svjesni da ta mjere ne bi mogle biti supstitut za ono što Vlada mora da preduzme u cilju obezbjeđivanja fiskalne ravnoteže“, rekao je Đukanović u intervjuu Radiju Crne Gore.

On je dodao da Vlada, umjesto "plitkih političkih floskula i parola, mora voditi računa o tome da njene mjere budu efektivne".

Preispitivanje poreskog sistema
   
„Kada bi neko mogao da nam pokaže bogatstvo u Crnoj Gori, čijim bi se zahvatanjem mogli riješiti problemi u ekonomiji, zar mislite da bi Vlada propustila to da uradi? Nažalost, tog bogatstva nema, i zato moramo posezati za onim što je realna ekonomska osnova za rješavanje finansijskih i ekonomskih problema“, tvrdi Đukanović.
   
Crnogorski premijer je najavio da će Vlada formirati komisiju i preispitati postojeći poreski sistem, kako bi utvrdila njegov kvalitet i pokazala osjetljivost prema inicijativama opozicije i sindikata.

Đukanović je podsjetio da je Crna Gora početkom novog milenijuma imala progresivni sistem oporezivanja, koji je imao brojne slabosti, zbog čega je uveden proporcionalni sistem.
    
Taj sistem je, tvrdi on, Crnoj Gori obezbjedio brojne prednosti, koji između ostalog podrazumjevaju privlačenje stranih direktnih investicija.

Nepopularne mjere
   
„Poreski sistem je važan elemenat privlačnosti jedne investicione destinacije, ali nas kriza opominje da bi ga trebalo preispitati“, rekao je Đukanović, prenosi Vijesti online.

On je naveo i da je svjestan da su mjere, koje su preduzete u cilju rješavanja problema budžetskog deficita, nepopularne, ali i da je u razgovoru s predstavnicima sindikata pokazao razumjevanje za ono što je njihova uloga u društvu, odnosno pokušaj zaštite postojećeg nivoa zarada.

„I oni moraju da razumiju poziciju premijera, koji mora da vodi računa da država ne bankrotira“,  poručio je Đukanović.

Skupština Crne Gore usvojila je u ponedjeljak, glasovima vladajuće koalicije, izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim je, na prijedlog Vlade, predviđeno dodatno oporezivanje zarada većih od 480 eura.

Izvor: Agencije