Đukanoviću dvije ponude opozicije

Sjednica crnogorskog parlamenta, na kojoj se trebalo raspravljati o formiranju prijelazne vlade u toj državi, odgođena je do daljnjeg.

Umjesto jedinstvene, premijeru Milu Đukanoviću su stigle dvije ponude oporbenih kandidata za mjesta u Vladi o kojima se još nije izjasnio.

Zastupnici su u parlamentu trebali glasati o posebnom zakonu o prijelaznoj vladi, kadrovskim rješenjima, ali i povjerenju predsjedniku crnogorskog parlamenta, čija je stranka krajem siječnja napustila Vladu.

Iz oporbenih redova tako su stigle dvije ponude za pet mjesta u vladi. Demos, socijaldemokrati i URA predlažu tri ministra i potpredsjednika, a Socijalistička narodna partija (SNP) dva ministra. Preklapaju se u jednom – i jedni i drugi žele sektor financija.

Sjednica parlamenta o prijelaznoj vladi odložena je do daljnjeg, a optužbe iz redova oporbe ne izostaju.

“Meni ovo liči na maslo Demokratske partije socijalista (DPS) i jedne opozicione partije kojom želi da se minira sporazum. Trenutno su uspjeli”, ukazuje Dritan Abazović iz Građanskog pokreta URA.

Ukoliko premijer Đukanović uzme u obzir ponudu SNP-a o dvije fotelje u Vladi, Demos-SDP-URA neće biti njen dio, dodaje Abazović.

Odluka na Đukanoviću

U SNP-u, najvećoj stranci oporbe, svoj zahtjev temelje na izbornom legitimitetu i poručuju da dvije ponude nisu razlog da Đukanović ne odluči.

Za vladajuću Demokratsku partiju socijalista, razmirice političkih protivnika su, tvrde, dokaz da je problem u njima samima. Kažu da prijelaznoj vladi treba prethoditi unutarnji sporazum.

“Premijer će koristiti svoje pravo i obavezu. I konačna odluka je na premijeru, ali poželjan je takav jedan politički dogovor”, ukazuje Milutin Simović iz DPS-a.

U parlament se, nakon sedam mjeseci bojkota, vratio i Demokratski front. Nakon sukoba s osiguranjem Skupštine koje ih je pokušalo pretresti, pozvali su još jednom kolege na formiranje tehničke vlade.

“Evo, otvorena i direktna ponuda svima koji se svađaju oko mrvica hoće li biti ovaj ili onaj – privedimo ga pravdi, oslobodimo Crnu Goru“, predlaže Andrija Mandić iz Demokratskog fronta.

Sve stranke iz redova oporbe, osim Fronta, potpisale su sporazum o prijelaznoj vladi prema kojem bi 200-ak njihovih predstavnika ušlo ne samo u vladu, već i državne institucije radi kontrole eventualnih zloupotreba pred parlamentarne izbore najavljene za jesen.

Izvor: Al Jazeera