Dukat objavio ponudu za Ljubljanske mljekare

Dukat je od 2007. godine u većinskom vlasništvu francuske Lactalis grupe (Goran Stanz / Pixsell)

Hrvatska kompanija Dukat, kao dio francuske Lactalis grupe, objavila je u petak ponudu za preuzimanje slovenskih Ljubljanskih mljekara (Ljubljanske mlekarne d.d.), a cijena koju nudi u toj ponudi je 8,75 eura po dionici, prenosi agencija Hina.

U saopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi Dukat navodi da je objavio ponudu za otkup 2.178.500 dionica Ljubljanskih mljekara, a ponuda vrijedi mjesec dana, odnosno do 20. maja u 12 sati.

Dukat je već vlasnik 2.203.433 dionica Ljubljanskih mljekara, što predstavlja 50,285 posto glasačkih prava.

Hrvatska kompanija je sredinom marta ove godine objavila da je, nakon odobrenja slovenske Agencije za zaštitu tržišnog takmičenja, stekla 50,285 posto dionica Ljubljanskih mljekara od NFD Holdinga, Factor Banke, Mutual Fund-a, KD Delniški Dohodkovni, KD Banke i Save.

Tada nije objavljeno po kojoj je cijeni Dukat stekao 50,3 posto dionica Ljubljanskih mljekara, a slovenski su mediji procjenjivali kako je vrijednost te transakcije skoro 20 miliona eura.

Prema podacima iz prospekta objavljenog uz ponudu Dukata na internetskoj stranici slovenske Ilirike, koja vodi ponudu za otkup dionica, Dukat je u martu stekao dionice Ljubljanskih mljekara po cijeni koju nudi i u ponudi za preuzimanje, 8,75 eura ili ukupno 19,3 miliona eura.

Proizvodnja u 34 države

S obzirom na cijenu iz ponude, Dukat bi u slučaju preuzimanja svih dionica na koje se odnosi ponuda trebao izdvojiti nešto više od 19 miliona eura.

Preostale dionice Ljubljanskih mljekara drže Mlekodel, Deželna banka Slovenije, Zadružni savez Slovenije i 33 zadruge.

Dukat je od 2007. godine u većinskom vlasništvu francuske Lactalis grupe, koja je u oktobru prošle godine najavila akviziciju Ljubljanskih mljekara, firme koja ima 550 zaposlenih, a godišnje preradi više od 200 miliona litara mlijeka.

Lactalis grupa zapošljava 56.000 radnika u 61 državi, a ima organiziranu proizvodnju u 192 proizvodnih pogona u 34 države širom svijeta, od kojih su 64 pogona u Francuskoj.

Lactalis grupa je u prošloj godini ostvarila prihod od 15,7 milijardi eura, od čega 75 posto na tržištima izvan Francuske.

Izvor: Agencije