Dukat preuzeo Ljubljanske mlekarne

Aktivnosti Ljubljanskih mlekarni obuhvataju proizvodnju mlijeka, pavlake, jogurta, sira i sladoleda, u Ljubljani, Mariboru, Kočevju i Tuzli (Anadolija)

Najveći hrvatski proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda Dukat preuzeo je 50,4 posto udjela u kompaniji Ljubljanske mlekarne, vodećem prerađivaču mlijeka u Sloveniji, izvijestila je Zagrebačka berza.

Vlasnik Dukata, francuski Lactalis, akviziciju Ljubljanskih mlekarni najavio je u oktobru prošle godine, a nakon odobrenja slovenske Agencije za zaštitu tržišne konkurencije, prenio je hrvatski Tportal, javlja Tanjug.

Dukat je stekao 50,4 posto akcija NFD Holdinga, Factor Banke, Mutul Fund KD-a, KD banke i Save.

Aktivnosti Ljubljanskih mlekarni obuhvataju sve kategorije: proizvodnju mlijeka, pavlake, jogurta, sira i sladoleda, u Ljubljani, Mariboru, Kočevju i Tuzli.

Prihod od 15,7 milijardi eura

Stjecanjem većinskog udjela u Ljubljanskim mlekarnama Dukat, član Lactalis Grupe, jača poslovanje i svoju tržišnu poziciju u jugoistočnoj Evropi, navodi se u obavijesti.

Ljubljanske mlekarne imaju 550 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200 miliona litara mlijeka.

Francuska multinacionalna kompanija Lactalis, najveći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu, u prošloj je godini ostvarila prihod od 15,7 milijardi eura, od čega 75 posto na tržištima izvan Francuske.

Lactalis grupa zapošljava 56.000 radnika u 61 zemlji, a ima organiziranu proizvodnju u 192 proizvodna pogona u 34 zemlje diljem svijeta, od kojih su 64 pogona u Francuskoj.

Francuski Lactalis je većinski vlasnik Dukata postao 2007. godine, nakon što je od dotadašnjeg većinskog vlasnika Luke Rajića kupio 91,49 posto dionica Dukata, a vrijednost te transakcije bila je blizu 2,06 milijardi kuna.

Izvor: Agencije, Tportal