Đukić-Dejanović: Nadam se međusobnom povlačenju tužbi s Hrvatskom

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović je u ekskluzivnom razgovoru za Al Jazeeru, između ostalog, prokomentrala stav Srbije o Kosovu, pritiscima iz Evropske unije (EU) te status međunarodnih tužbi za genocid između Hrvatske i Srbije.

Na pitanje kako ocjenjuje aktuelne odnose između Srbije i BIH, Đukić-Dejanović odgovara:

“Ocenila bih da su odnosi Srbije i BiH pre svega ekonomski solidni, politički u usponu prijateljski naravno, a ocenila bih da model za to kako se može sarađivati sa drugim entitetom imamo u relacijama RS – Srbija, jer i drugi entitet Federacija ima istu mogućnost i mislim da nam je zadatak da u narednom periodu napravimo iste veze i sa drugim entitetom”, kaže predsjednica Narodne skupštine Srbije.

‘Više smo mi prišli Evropi, nego što je Evropa prišla nama’

Je li opredeljenost za članstvo u Evropskoj uniji u Srbiji jednaka kao prije samita u Briselu 9. decembra, Đukić-Dejanović objašnjava ovako:

“Naš evropski put nije sporan i mislim da smo negde rešeni da još intenzivnije negujemo evropske vrednosti i činimo sve ono što je potrebno za našu zemlju da se standardizuje, da se reformiše, da zapravo u dijalogu Beograd Priština damo onaj doprinos koji će značiti bolji kvalitet života ljudi koji žive na Kosovu, no naravno da nam se negde čini da nam je pripadalo mesto kandidata, ali nas to nije usporilo u ambicijama da unapređujemo i demokratiju i naše društvo”.

Mislim da sve što je u skladu sa našim ustavom, međunarodnim dokumentima, tu pre svega mislim na Rezoluciju 1244 Srbija prosto mora poštovati.

Srbijanska političarka je za Al Jazeeru prokomentirala i rezultate ankete koji govore da 59% građana Srbije ne bi pristalo na EU ako to znači odricanje od Kosova:

“Srbija se poslednjih nekoliko godina zaista mnogim svojim elementima, približila Evropi. Čini nam se da je Evropa imala i druge zadatke i da se nije bavila Srbijom kako su to građani očekivali. Drugim rečima, više smo mi prišli Evropi, nego što je Evropa prišla nama. Mislim da je zbog toga, prosto građanstvo u Srbiji pomalo razočarano. No, mi imamo dva cilja, praviti dijalog Beograd- Priština s jedne strane, s druge strane negovati standardizaciju za ulazak u Evropsku uniju jednog dana”.

‘Pet članica Evropske unije nije priznalo Kosovo, pa neće sigurno ni Srbija’

Na pitanje da li je Srbija spremna da ukine paralelne strukture, što je od Beograda zatražila njemačka kancelarka Angela Merkel prilikom nedavne posjete Prištini, Đukić-Dejanović kaže: 

“Mislim da sve što je u skladu sa našim ustavom, međunarodnim dokumentima, tu pre svega mislim na Rezoluciju 1244, Srbija prosto mora poštovati, dotle dok se eventualno ne promene dokumenta koje sam pomenula. Zahtevi i izričiti pritisci nisu ni u jednoj, a posebno ne politički delikatnoj situaciji dali dobre rezultate i zbog toga mislim da je važno da Srbija tempo koji je zacrtala u razvoju svojih ciljeva ostvaruje nezavisno od želja pojedinaca, pa makar to bila i gđa Merkel koju izuzetno kao političara poštujem”.

O tome da li je nužno da Srbija prizna Kosovo, a da se stabiliziraju odnosi i da li evropski zvaničnici to traže od zvaničnog Beograda, predsjednica Narodne skupštine Srbije komentira: 

“Kada kažemo da se od nas implicitno to traži, onda se evropski zvaničnici jako ljute, kažu da od nas to ne traže. Ne mogu ni tražiti, jer pet članica Evropske unije to nije učinilo, pa neće sigurno ni Srbija. Oni traže da se ne poštuje Rezoluciju 1244, odnosno traže da čak nema ni oznake kada Kosovo učestvuje na različitim skupovima, da učestvuje u skladu sa rezolucijom 1244, što je bio zapravo naš zahtev. To negde doživljavamo da implicitno traže da priznamo Kosovo”.

Sve što se dogovore tri naroda i dva entiteta za nas je nešto što ćemo podržati, a ne pada nam na pamet da se mešamo ili određujemo granice bilo koje zemlje, pa ni BiH”.

‘Ne pada nam na pamet da se mešamo ili određujemo granice BiH’

Đukić-Dejanović je za Al Jazeeru komentirala i izjavu člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koju je dao turskoj novinskoj agenciji Anadolija da BiH neće biti dio Velike Srbije, te da će se oni koji to traže suočiti s velikim problemima. Na pitanje ima li mjesta za ovakve političke razgovore, odgovara: 

“Mislim da nema. Znate, naš stav da poštujemo sopstveni teritorijalni suverenitet i integritet, podrazumeva, naravno, poštovanje toga istog i u drugim državama, pa i u Bosni i Hercegovini. Dakle, za nas je Dejtonski sporazum nešto što apsolutno nije samo mrtvo slovo na papiru nego i realnost. Sve što se dogovore tri naroda i dva entiteta za nas je nešto što ćemo podržati, a ne pada nam na pamet da se mešamo ili određujemo granice bilo koje zemlje, pa ni BiH”.

Srbijanska političarka je govorila i o očekivanjima od nove hrvatske vlasti, te o tužbi za genocid: 

“Mislim da će sastav nove vlasti omogućiti još bolje odnose u regionu, brži prosperitet regiona i mene raduje koalicija koja je pobedila…Mislim da ćemo se dogovoriti o povlačenju tužbe. To, naravno, neće ići kroz razgovor, dva, to je proces, ali ima mesta da budemo optimisti na tom planu”.
 

Izvor: Al Jazeera