Dulaimi: Irak će kupiti oružje od Rusije

Mussawi rekao da se sporazum otkazuje zbog sumnji na korupciju (Reuters)

Irački ministar odbrane negirao je medijske izvještaje da je sporazum o kupovini ruskog oružja, vrijednog 4,2 milijarde dolara, otkazan zbog sumnji na korupciju.

„Dogovor se nastavlja“, rekao je Saadun al-Dulaimi na konferenciji za novinare, opovrgavajući ranije izjave Alija Mussawija, savjetnika premijera, koji je rekao da je sporazum otkazan.

Dulaimi je porekao bilo kakvu korupciju u tom sporazumu i rekao da vlada jednostavno kasni sa izvještajem koji mora podnijeti antikorupcijskom komitetu.

Mussawi je ranije u subotu rekao da je sporazum otkazan, ali nije kazao kada je donesena konačna odluka da se on zaustavi.

Ruska ambasada u Bagdadu nije davala komentare o ovom slučaju.

Dogovoreno oružje

Sporazum je dogovoren prije mjesec dana kada je iranska delegacija koju je predvodio premijer Nuri al-Maliki posjetio Rusiju.

Ukoliko bude proveden, Rusija će postati drugi najveći snabdjevač oružja u Iraku, nakon Sjedinjenih Država.

Ruski mediji pišu da je Irak od Rusije trebalo da kupi 30 borbenih helikoptera tipa “Mi-28” i 42 raketna sistema zemlja-zrak tipa “Pancir-S1”, a u toku su bili pregovori o kupovini borbenih letjelica “MiG-29” i teškog naoružanja.

Iračke vlasti nastoje da ojačaju vojne snage nakon okončanja borbenih operacija koje je predvodio SAD protiv pobunjenika, navode agencije.

Izvor: Agencije