Oglasi

Dulaimi: Irak će kupiti oružje od Rusije

Irački ministar odbrane negirao izjavu savjetnika premijera da se Rusiji otkazuje sporazum vrijedan milijarde dolara.
Mussawi rekao da se sporazum otkazuje zbog sumnji na korupcijuReuters

Irački ministar odbrane negirao je medijske izvještaje da je sporazum o kupovini ruskog oružja, vrijednog 4,2 milijarde dolara, otkazan zbog sumnji na korupciju.

„Dogovor se nastavlja“, rekao je Saadun al-Dulaimi na konferenciji za novinare, opovrgavajući ranije izjave Alija Mussawija, savjetnika premijera, koji je rekao da je sporazum otkazan.

Dulaimi je porekao bilo kakvu korupciju u tom sporazumu i rekao da vlada jednostavno kasni sa izvještajem koji mora podnijeti antikorupcijskom komitetu.

Mussawi je ranije u subotu rekao da je sporazum otkazan, ali nije kazao kada je donesena konačna odluka da se on zaustavi.

Ruska ambasada u Bagdadu nije davala komentare o ovom slučaju.

Dogovoreno oružje

Sporazum je dogovoren prije mjesec dana kada je iranska delegacija koju je predvodio premijer Nuri al-Maliki posjetio Rusiju.

Ukoliko bude proveden, Rusija će postati drugi najveći snabdjevač oružja u Iraku, nakon Sjedinjenih Država.

Ruski mediji pišu da je Irak od Rusije trebalo da kupi 30 borbenih helikoptera tipa "Mi-28" i 42 raketna sistema zemlja-zrak tipa "Pancir-S1", a u toku su bili pregovori o kupovini borbenih letjelica "MiG-29" i teškog naoružanja.

Iračke vlasti nastoje da ojačaju vojne snage nakon okončanja borbenih operacija koje je predvodio SAD protiv pobunjenika, navode agencije.

Izvor: Agencije