Dulić podnio ostavku na poslaničku funkciju

Dulić tvrdi da ostavkom želi pomoći DS-u (Al Jazeera)

Poslanik Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Oliver Dulić objavio je u četvrtak da je podnio ostavku na poslaničku funkciju, poštujući javno izraženi poziv predsjednika DS-a.

“Poslušao predsednika, preuzeo svoj deo odgovornosti, vratio poslanički mandat, hvala svima na saradnji i pozdrav”, naveo je Dulić na svom nalogu na društvenoj mreži Twitter.

Dulić, bivši ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, ostavku na poslaničku funkciju prethodno je ovjerio u Sudu, shodno Zakonu o izboru narodnih poslanika i predao na skupštinskoj pisarnici.

“Poštujući javno izraženi stav predsednika Demokratske stranke, danas sam podneo ostavku na mesto poslanika u Narodnoj skupštini i na taj način prihvatio deo odgovornosti za rad Vlade u prošlom mandatu. Ostajem član DS-a, angažovan u meri u kojoj to novo rukovodstvo od mene bude očekivalo”, rekao je Dulić u izjavi za agenciju Tanjug.

On je precizirao kako je tim činom želio pomoći svojoj stranci da u budućem periodu bude prepoznata kao partija u kojoj su važni rad i rezultati, ali u kojoj se i preuzima odgovornost, te je potrebno vratiti povjerenje građana na narednim izborima.

Optužnica za zloupotrebu položaja

U oktobru je Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je optužnicu protiv Dulića i njegovih saradnika za teži oblik zloupotrebe službenog položaja, za koji je zaprijećena kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Prema optužnom prijedlogu podnesenom polovinom oktobra, oni se terete da su investitoru Nuba invest iz Beograda nezakonito omogućili pristup izgradnji optičke mreže najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Dulić je odbacio optužbe.

Dulić je u četvrtak rekao da je, po završetku  parlamentarnih izbora, percepcija građana o radu DS-a bila potpuno drugačija nego danas, kao što bi bila drugačija i da dotadašnji koalicioni partneri nisu napravili koaliciju sa tadašnjom opozicijom.

“Bio sam na čelu jednog od ministarstava koje je uspešno vodilo ogromne projekte i postiglo velike napretke”, rekao je Dulić, ali i naglasio kako mu je “jasno da je samo nekoliko meseci posle izbora percepcija o radu njegovih kolega iz Vlade i njega lično postala potpuno drugačija”.

Razlog tome je, kako je ocijenio, “brutalno lažljiva negativna kampanja vođena kroz režimske tabloide, neosnovano i nekorektno osporavanje od strane onih koji su ih nasledili u Vladi, kao i zbog montiranih institucionalnih procesa za potpuno banalne stvari, koje su bile praćene medijskom histerijom”.

“Radio sam najbolje što sam mogao, nikada nisam kršio zakon i moral i za tu istinu mi ostaje da se borim u institucijama”, zaključio je Dulić, koji je bio i predsjednik parlamenta od 23. maja 2007. do 25. juna 2008. godine.

Izvori: Al Jazeera i agencije