Dunav teče, povezuje i hrani

Riječni tok Dunava dug je više od 2.800 kilometara. Rijeka od svog izvorišta, u Njemačkoj, teče kroz centralnu Evropu ka istoku, pa do Crnog Mora na ukrajinsko-rumunskoj granici.

Oblici ekonomije se mijenjaju vremenom, ali je Dunav, za mjesta kroz koja prolazi, još ključni izvor prihoda. Za stanovnike na njegovom ušću Dunav je osnovni izvor hrane i glavna putna komunikacija. U selu Vilkovo ribarenje je i jedini izvor zarade.

“Dunav hrani Vilkovo. Trenutno su za njega vezana jedina radna mjesta. Ne dao Bog da se ribarenje zaustavi, ljudi bi patili”, kaže ribar Oleh Polovtsev.

Ni kanala ni posla

Nova radna mjesta očekivala su se na projektu gradnje kanala Dunav-Crno more. Kanal je izgrađen samo do pola, a novih radnih mjesta nema.

“Tokom proteklih godina njegovog korištenja kanal je pokazao svoju ekonomsku svrhu. Bilo je mnogo pitanja kako će njegova izgradnja utjecati na okoliš, no zahvaljujući dobroj realizaciji nismo imali nijedan ozbiljniji problem ili negativnu posljedicu na okoliš”, kaže Vasil Prokopenko iz Ukajinske morske luke.

Izgradnja hidrocentrala tokom 20. stoljeća drastično je smanjila riječni tok Dunava, tvrde ekolozi, među kojima je i Oleksander Volovškevič, direktor Dunavske biosfere.

“Izgubili smo veliku količinu vode. Hidrološki režim u velikom broju kanala se značajno pogoršao. Sve u svemu, delta Dunava u Ukrajni ubrzano propada”, kaže Volovškevič.

Turizam – prilika za regiju

Posljednjih godina, kako je granična kontrola pojednostavljena, ušće Dunava postalo je atraktivna destinacija za turiste. Mikailo Zmud je iskoristio dolazak novih turista. Kupio je brod, napravio hotel i restoran. Smatra da je turizam prilika za cijelu regiju.

“Za ukrajinsku deltu Dunava razvoj ekoturizma je jedna od šansi za regionalnu ekonomiju. Ovaj teritorij dugo je bio zatvoren za javnost. Granični režim bio je veoma strog i prolazak kroz deltu bio je nemoguć, čak i na papiru. Danas, kada je ekonomija regije u padu, granična kontrola se umanjila, što je otvorilo vrata za razvoj ekoturizma”, kaže Zmud.

Kubik vode u delti sadrži i do pola kilograma mulja, što je u posljednjih 300 godina stvorilo novih 24 kilometra obale – novi teritorij koji nudi i novi potencijal.

Izvor: Al Jazeera