Dunford: Neupitna američka predanost sigurnosti Japana

General Joseph Dunford se susreo s japanskim kolegom, admiralom Katsutoshijem Kawanom (EPA)

Američki general Joseph Dunford u petak je ponovio čvrstu predanost sigurnosti Japana, najbližeg azijskog savenika SAD-a, poručivši svom japanskom kolegi u jeku regionalnih tenzija zbog Sjeverne Koreje da je “napad na jednu napad na obje” države.

Proteklih sedmica pojačana je zabrinutost zbog sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih programa, prenosi Reuters.

Pjongjang je objavio kako razmatra ispaljivanje raketa preko Japana, na otok Guam, američki teritorij u Tihom okeanu.

‘Važno razdoblje za sigurnost’

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un kasnije je odgodio tu odluku.

Američki ministar odbrane Jim Mattis i državni sekretar Rex Tillerson su u četvrtak, na sastanku u Washingtonu s japanskim kolegama, dogovorili jačanje saradnje oko Pjongjanga.

“Najvažnija stvar [ministarskog sastanka] je ponovno utvrđivanje prvenstva naših bilateralnih odnosa u Aziji i u pacifičkoj regiji”, poručio je načelnik američkog Združenog štaba Dunford na početku susreta s japanskim kolegom, admiralom Katsutoshijem Kawanom.

“Ovo je veoma važno razdoblje za sigurnost u regiji i naravno da smo najusredotočeniji na prijetnju koja dolazi iz Sjeverne Koreje”, istaknuo je Dunford.

“Mislim da smo pojasnili Sjevernoj Koreji i bilo kome drugome u regiji da je napad na jednog napad na nas oboje”, zaključio je.

Propao dogovor s Pjongjangom

Tillerson je u Washingtonu naglasio kako SAD želi dijalog s Pjongjangom, no samo ako će on biti od značaja.

“Mi pokušavamo utjecati na njih da sudjeluju u razgovoru, no da sudjeluju s razumijevanjem da će oni dovesti do različitih zaključaka od onih u prošlosti”, rekao je američki državni sekretar.

Sjeverna Koreja je 2005. godine postigla sporazum sa šest država o suspenziji svog nuklearnog programa u zamjenu za diplomatske ustupke i energetsku pomoć, no taj je dogovor kasnije propao.

Izvor: Agencije