Dunford: Stotinu stranih boraca mjesečno prilazi ISIL-u

Bijela kuća tvrdi da je 'teritorijalni kalifat' ISIL-a poražen. (AP)

Gotovo 100 stranih boraca svakog mjeseca pridružuje se redovima grupe Islamska država Iraka i Levanta u Siriji (ISIL) iako ona gubi teritorije, rekao je načelnik Generalštaba Sjedinjenih Američkih Država, general Joseph Dunford.

On je rekao da je to daleko od 1.500 dolazaka mjesečno prije tri godine ali da ovaj priliv, uglavnom preko turske granice, omogućuje toj grupi da ostane aktivna, prenosi Beta.

Dunford je govorio na konferenciji o borbi protiv nasilnih naoružanih organizacija.

Grupa Islamska država Irak i Levant koja je kontrolirala velike teritorije u Iraku i u Siriji od 2014. godine sada se povukla u pustinjske oblasti. Borci ISIL-a nalaze se u provinciji Deir Ezzor na istoku Sirije, gdje su arapsko-kurdske snage prije nešto više od mjesec dana pokrenule ofanzivu da ih izbace.

Problem s ISIL-om

Prema Sirijskim demokratskim snagama gotovo 3.000 boraca ISIL-a, uglavnom stranaca nalazi se u sektoru Hajin blizu iračke granice.

Sirijske demokratske snage imaju 700 stranih boraca iz gotovo 40 zemalja.

Prema generalu Dunfordu da bi grupa Islamska država Irak i Levant prestala da bude privlačna bitno je da se nađe način da se strani borci identificiraju, osude, deradikaliziraju i ponovo integriraju.

“Treba da nađemo način da spriječimo te zatvorenike da postanu buduće vođe ekstremističkih organizacija”, rekao je Dunford i  izrazio žaljenje što se njihov povratak u zemlje porekla odlaže iz političkih razloga ili zbog neodgovarajućih pravnih kadrova.

Više zemalja odbijaju da prime nazad svoje državljane, posebno one koji imaju dvojna državljanstva.

Izvor: Agencije