Dunford uvjeren u uspješan završetak misije

General marinaca Joseph Dunford u nedjelju je preuzeo komandu nad američkim i NATO snagama u Afganistanu od generala Johna Allena.

Očekuje se da će Dunford biti posljednji komandant savezničkih snaga, jer su Sjedinjene Američke Države posvećene planu povlačenja svojih borbenih jedinica iz ove azijske države do kraja 2014. godine.

„Danas ne govorimo o promjeni, već o kontinuitetu. Ono što se nije promijenilo, volja je ove koalicije, disciplina tima u ovom periodu, rastuća sposobnost naših afganistanskih partnera, snaga Afganistanske nacionalne sigurnosti, i naše opredjeljenje da završimo misiju. I još važnije, ono što se nije promijenilo je naša sposobnost da uspijemo”, izjavio je Dunford na ceremoniji primopredaje komande Međunarodnih snaga za sigurnosti i podršku (ISAF) u afganistanskoj prijestolnici Kabulu.

Afganistanske snage bi trebale preuzeti vodeću ulogu u osiguravanju svoje države ovog proljeća. Prema planovima, međunarodne snage bi trebale predati punu odgovornost Afganistancima do kraja 2014. godine, do kada bi se trebala povući većina borbenih snaga Alijanse.

Dunford preuzima komandu nad 68.000 američkih vojnika koji čine većinu koalicijskih snaga (100.000 vojnika) i peti je komandant savezničkih snaga u Afganistanu.

Poruka talibanima

Dunford je predvodio puk od 6.000 vojnika tokom invazije na Irak 2003, ali većinu karijere proveo je u Pentagonu. Zato pojedinci dovode u pitanje njegovo borbeno iskustvo.

Uprkos neprekidnoj borbi talibanskih pobunjenika protiv Vlade predsjednika Hamida Karzaija i NATO snaga, Allen, koji sada preuzima ulogu vrhovnog komandanta NATO-a u Evropi, kazao je kako je koalicija „na putu do pobjede“.

Istakao je važnost afganistanske uloge u preuzimanju kompletne odgovornosti za sigurnost do sredine godine.

„Afganistanske snage brane afganistanski narod i omogućavaju Vladi države da bude na usluzi svojim građanima. Ovo je pobjeda, tako ona izgleda“, rekao je.

U izjavi za Al Jazeeru tokom posljednjeg dana na komandi, Allen je pozvao talibane da odbace nasilje ukoliko žele igrati ulogu u budućnosti Afganistana.

„Ukoliko talibani žele raditi na budućnosti države, morat će odustati od nasilja nad stanovnicima Afganistana, kao i od veza sa Al-Kaidom“, izjavio je.

Odlazeći general je također poručio kako je na talibanima, narodu Afganistana i Karzaijevoj Vladi  da pronađu rješenje unutrašnjeg sukoba.

Još nije jasno koliko će snaga Washington ostaviti u Afganistanu nakon 2014. godine.

U prošlomjesečnim izvještajima Ministarstva odbrane SAD-a navodi se kako bi između 3.000 i 9.000 vojnika moglo ostati kako bi se spriječilo da se Al-Kaida, koju je štitio talibanski režim od 1996. do 2001. godine, oporavi.

Prepolovljen broj žrtava

Reporterka Al Jazeere Jennifer Glasse javila je iz Kabula da je general Allen svoje 19-mjesečno komandovanje u Afganistanu nazvao pravom pustolovinom.

“Rekao je da kada je preuzeo komandu jula 2011. godine nije bio tako optimističan kao sada. Sada je 350.000 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti na dužnosti”, kazala je Glasse.

“Također, predstavio je mjere koje su prepolovile broj afganistanskih civilnih žrtava u 2012. godini u odnosu na 2011.

Kaže da dan odlaska nije pobjeda u Afganistanu, neće biti poseban datum, ni slavlje… već pobjeda nad nesigurnošću tokom vremena. Predaje komandu Josephu Dunfordu, koji će se suočiti sa logističkim izazovom u smislu povlačenja 100.000 NATO pripadnika u naredne dvije godine, ali i predajom brige o afganistanskoj sigurnosti lokalnim snagama.

Također, izazov je izmještanje kompletne oprema NATO-a odavde. Milijarde dolara u opremi – avioni, teška mašinerija, tenkovi i druga vozila moraju se izmjestiti iz ove kontinentalne zemlje. General Dunford će tako postati najdugovječniji komandant u Afganistanu ako ostane, kao što se očekuje do kraja NATO misije, tj. do kraja 2014. – to je još puna 23 mejseca. Do tog momenta, još mnogo stvari treba učiniti”, kazala je Glasse.

Izvor: Al Jazeera i agencije