Duraković: Hapšenja u Srebrenici zbog zastrašivanja Bošnjaka

Uhapšeno je više osoba i u toku je njihova kriminalistička obrada (Arhiva)

U okviru akcije koja se od srijede ujutro provodi na području bh. entiteta Republika Srpska, vršeni su pretresi i u nasljelju Osatica u općini Srebrenica, a načelnik te općine Ćamil Duraković smatra da se radi o akciji koja se provodi radi zastrašivanja Bošnjaka u Srebrenici, javlja Fena.

„Ovo je namjerna senzacija, koja se provodi s ciljem narušavanja životnog ambijenta i stabilne političke situacije koju smo napravili“, kazao je Duraković te dodao da se privode ”važni ljudi” koje mještani poštuju, zbog zalaganja za dobrobit zajednice, među kojima je i Ramo Kadrić.

Kadrić je, kako je pojasnio, jedan od prvih povratnika i inicijator povratka u Srebrenicu., zbog čega su ostali povratnici u strahu.

„Ljudi me zovu, u strahu su. Kontaktirao sam resorno ministarstvo, rekli su mi da policija radi svoj posao. Policija je radila svoj posao i 1995. godine, pa smo završili tako kako smo završili. U Srebrenicu se ne može upadati tako bombastično, ovo je planirana akcija da se zastraše Bošnjaci, narod ‘drugog reda'“ dodao je Duraković.

Također, naglasio je da se sve ovo dešava uoči 11. jula, da se dižu tenzije, ali da su Srebreničani opredijeljeni da se bore protiv svih oblika kriminala, uključujući i terorizam.

„Srebrenici se ne mogu na ovaj način pokazivati policijski mišići, ali izgleda da su nedavna dešavanja u Zvorniku dala za pravo bilo kojoj policiji da može redom sve Bošnjake da vodi kad hoće i da ih prepadaju“, rekao je Duraković.

Akcija na 32 lokacije

Akcija je počela jutros na 32 lokacije pod nadzorom Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, a provode je pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji s pripadnicima Specijalne jedinice Policije Republike Srpske i Jedinice za podršku Kriminalističke policije. Akcija je i

Prema navodima iz policije, oduzete su značajne količine oružja, municije, pancira i propagandnog materijala, koji služi za vrbovanje građana za odlazak na strana ratišta.

Prema Al Jazeerinim nezvaničnim informacijama, samo na širem području Zvornika uhapšeno je između šest i osam osoba. 

Oduzeto oružje

Milan Salamadija, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, izjavio je da se pod nadzorom Specijalnog tužilaštva RS-a danas provodi operativna akcija “Ruben” na području tog bh. entiteta, prenosi Anadolija.

“Vrše se pretresi na 32 lokacije širom RS-a, na osnovu operativnih saznanja da se na ovim lokacijama nalaze osobe koje posjeduju oružje i koje se dovode u vezu s radikalnim pokretima, koje su se nalazile ili se nalaze na sirijskom ratištu i koje vrše vrbovanja građana Bosne i Hercegovine za odlazak na strana ratišta”, izjavio je Salamadija.

Prema njegovim riječima, uhapšeno je više osoba i u toku je njihova kriminalistička obrada.

U današnjoj akciji pod koordinacijom Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma učestvuje i specijalna jedinica policije, jedinica za podršku i kriminalistička policija Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Privedeni u policiji mogu biti zadržani 72 sata.

Izvor: Al Jazeera i agencije