Duraković: Odluka RS-a o prebivalištu je aparthejd

Premijerka RS-a rekla da entitetska Vlada više ne može čekati usvajanje zakona na državnom nivou (Al Jazeera)

Vlada Republike Srpske usvojila je odluku, kojom je određeno da svi koji prijavljuju prebivalište  na području tog bosanskohercegovačkog entiteta, moraju da prilože dokaz.

U Zakonu se, između ostalog, navodi da treba priložiti, naprimjer, dokaz o vlasništvu nad stanom ili kućom na toj adresi, ugovor o zakupu ili potvrdu stanodavca.

Za povratnike, koji nemaju potrebne dokumente, predviđeno je da iskaze daju drugi povratnici.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da entitetska Vlada više ne može da čeka usvajanje zakona nadržavnom nivou, ali ni na entitetskom, te da je sličnu odluku usvojila Vlada distrikta Brčko 2010. godine.

“Mi smo odlučili da zauzmemo jedan praktičan pristup ovom pitanju, da prvenstveno ovdje vodimo računa o bezbjednosnim aspektima, i definitivno vodimo, da smo kroz ovu odluku propisali četiri elementa, a odluka kaže,dakle, da onaj, koji prijavljuje prebivalište mora, dakle, dužan je da dostavi jedan od tih dokaza, koji su tu pobrojani, a to su oni dokazi, koji su pobrojani i u samom Zakonu. Dakle, vrlo su evropski, reći ću to. I u principu, odluka je izrađena na principu da ima privremeni karakter, dok se ne donese Zakon, koji će to regulisati na jedan detaljan, adekvatan, evropski način”, rekla je Cvijanović.

Poziv OHR-u

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je za Al Jazeeru da smatra kako je Vlada RS-a ovim potezom prekršila Dejtonski mirovni sporazum, te naglašava da se tim želi direktno kontrolisati broj povratnika nesrba na teritoriji entiteta Republika Srpska.

“Vlada je ovim apsolutno izašla iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno prekršila Aneks 7, gdje oni sad kao izvršno tijelo u ovom entitetu određuju broj povratnika i broj nesrba, te doziraju koliko oni žele da ovdje ljudi živi. OHR se po ovome mora očitovati, jer je ovo direktno kršenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer ako je Vlada jednostrano to uradila, bez Parlamenta BiH, onda to definitivno govori kako oni žele sami krojiti sudbinu u ovom entitetu na način da doziraju broj povratnika koji mogu živjeti na teritoriji RS-a. Ako se OHR ne očituje, mi povratnici ćemo morati sjesti i odrediti se po ovom zakonu, u ovakvom aparthejdu ne želimo, niti možemo živjeti. Ovo je katastrofa”, rekao je Duraković.

I koordinator koalicije Prvi mart Emir Suljagić smatra da je tim činom vlast u Republici Srpskoj napustila Dejtonski mirovni sporazum, čime direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini.

“Prije svega, ova odluka je čin jednostranog napuštanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na jeziku naroda, odluka glasi da Dejtonski sporazum više ne važi, odnosno Aneks 7 mirovnog sporazuma, samim tim ni sporazum”, kaže Suljagić.

To je, prema njegovim riječima, do sada najozbiljniji korak vlasti RS-a u pravcu raspakivanja, odnosno okončavanja Dejtonskog mirovnog ugovora. 

“Mi u Prvom martu očekujemo da Ured Visokog predstavnika, prije svega, obustavi objavljivanje ove odluke u službenom listu, odnosno njenu primjenu.”

Ukoliko ne odluči da se umiješa u svoj posao, “očekujemo da narodu i građanima Bosne i Hercegovine objasni koje su njene posljedice. Od naših izabranih zvaničnika, u entitetskoj i državnoj vlasti, očekujemo da poduzmu prvo sve pravne, a potom i sve ostale korake koji su potrebni u cilju očuvanja mira u ovoj zemlji, jer ovo je do sada najozbiljniji korak ka narušavanju krhkog mira u ovoj zemlji”.

“Ovo je i potvrda naših ranijih izjava da je ova vlast i ovaj režim, u ovom trenutku, spreman žrtvovati mir da bi sačuvao vlast”, zaključuje Suljagić.

Dokumentarni film Al Jazeere “Poništeni” koji upravo govori o prebivalištima i povratnicima u RS-u, možete pogledati ovdje: http://ajb.me/1eDY6Q0.

Izvor: Al Jazeera